‘Solaris.2’nin prömiyeri Alania Mariinsky’de yapıldı

0
158

Kuzey Osetya-Alania Cumhuriyeti’nde Vladikavkaz’daki Mariinsky Tiyatrosu şubesinin Opera ve Bale Tiyatrosu Sahnesi’nde 26 Mayıs’ta “Nart Destanı” unsurlarını içeren “Solaris.2” adlı interaktif modern bale performansının prömiyeri yapıldı: “Muhteşem uzay dünyasına dalın ve sonsuz soruların cevaplarını bulmaya çalışın!”

“Solaris.2”, Yuri Smekalov’un yönettiği MAD Company ve Comedian’s Shelter Drama Theatre tarafından 2018 yılında sahnelenen “Solaris” oyununun yeni bir versiyonu. Uzayda bir dans macerası, 20. yüzyılın ana bilimkurgu romanlarından biri olan Stanislav Lem’in aynı adlı eserine dayanmaktadır. Yeni versiyonda Yuri Smekalov, Oset Nart Destanı’nın içeriğini esere organik olarak katmış ve onunla ünlü fantastik roman arasında bir bağlantı sunuyor, ancak ana koreografik yapıyı korumuş. Bu performans, Oset sahnesinde bazı değişikliklere uğramış. Koreografi, Oset halk danslarıyla ilişkilendirilen nüanslara sahip. Oset Nart Destanı’ndan birtakım semboller de görebilirsiniz: Destandaki ateş, ışık, ocak zinciri, gündönümü, Nartların kutsal elma ağacı gibi etkili sembolleri de işliyor. Performansın altı karakterinin tümü eşdeğerdir, bir kişiliğin parçalarıdır, bilinçaltının hatırasının izleridir. Her biri önemli ama karşı konulamaz derecede uzak bir şey aramaya çalışıyor. Ancak karakterleri takip eden izleyici, aslında performansın ana karakterinin kendisi olduğunu anlar.

Koreografisini, uluslararası birçok ödülün yanı sıra Rus Ulusal Tiyatro Ödülü “Altın Maske” ve St. Petersburg’un en yüksek koreografi ödülünün sahibi Yuri Smekalov’un üstlendiği eserin müzikleri Bhima Yunusov tarafından bestelenmiş. Video içeriği Sergey Rylko’ya, fotoğraf içeriği ise Julia Mikheeva’ya ait. Dansçılar ise yerel bale dansçıları Azamat Maliev, Milena Tigieva, Zarina Kertanova, Vadim Aidarov, Marina Dzugutova, Samuil Bakhlebi.

Olga Datieva’nın “Region15”te aktardığı üzere, Yuri Smekalov, Stanislav Lem’in ünlü fantastik romanı “Solaris” ile Oset Nart destanı arasındaki bağlantıyı, her şeyin kökeni ve daha yüksek bir zihne giden yol için ebedi arayışla bağlantılı olarak sahnede canlandırmış: “Her şey yukarı doğru bir sarmal içinde gelişir, dünyadaki yaşamın bir erkek ve bir kadın tarafından doğma şekli değişmeden kalır. Üretim, yardımıyla her insanın ışığa giden yolu göreceği sembolleri aktarır. Işık herkesin içindedir ve tünelin sonunda değil, bu bir ışık tüneli, içimiz aydınlatılıyor” diyor Smekalov. “Ama, ya tünelin sonundaki ışık, insanın hayatı boyunca çözmeye çalıştığı sırlarla dolu bir dünya, kendi içindeki benliğin bir yansımasıysa? Ama herkesin kendine ait. Çok eşsiz, yıldız gibi, derin, erişilemez. Solaris gezegenindeki uçsuz bucaksız uzayda, seyircilerin gözleri önünde yeni bir yaşam doğuyor. Hâlâ oldukça kırılgan ve onsuz var olamıyor.” Yuri Smekalov, tarih vizyonunu beden dili yardımıyla sahnede somutlaştırdı. “Gerçek ışıktan sonsuz karanlığa ve tam tersi, sanki bir daire içinde karakterler aynı senaryodan geçiyor. Şimdi kötünün tarafını tutuyor, sonra tekrar iyiliğin güneş ışığına doğru koşuyor. Her birimizin içindeki bu bitmek tükenmek bilmez mücadelenin yanı sıra sonsuz sorulara cevap arayışı da farklıdır. Aynı duygular, hisler ve deneyimler… Sanki galaktik boyut, geleceğin dünyasını bizimkinden ayıran tek şeymiş gibi. O kadar farklı ki, tüm karakterler tek bir kişiliğin parçası. Daha uzatmadan kollarının ve bacaklarının her hareketinde birbirlerini hissederler. Buradaki her şey sembollere dayalıdır. Nart Destanı’nın unsurlarıyla da bir paralellik görülebilir. Örneğin, beyaz-kırmızı meyveleri olan bir elma ağacı veya üstten bir zincir. Oset antik kültürünün parçaları da sıradışı koreografiye yansıdı. Bu sadece bir uzay yolculuğu değil, insan ruhunun Tanrı ile bir diyaloğu. Şaşırtıcı ve çok yönlü, Solaris gezegeniyle aynı. Bazıları için Solaris, öncelikler ve maddi ayartmalarla ilgilidir, ancak bazıları için insan ruhunun doğası ve Tanrı ile konuşmasıyla ilgilidir. Performans derin düşünmeye zemin hazırlıyor.

Alışılmadık görüntüler, orijinal kostümler ve büyüleyici koreografi. Sizi harika bir atmosferin içine çekiyor. “Solaris.2” bale performansı, karşı konulamaz derecede uzak, önemli bir şeyin sürekli aranması hakkında bir hikâye. Performansın üzerinde çalışan ekip, uzayda tam bir dalma hissi yaratmayı başardı. Video projeksiyonu ve gerçekten sanatsal ışık. Karmaşık teknik çözümler sayesinde, yönetmen, oyuncular ve performansın tüm ekibi, bilinmeyen Solaris gezegeninde olma, sayısız yıldızın arasından bir uzay gemisinde uçma, hareket, yeni hayatların doğuşu hissini yaratmayı başardı. Video projeksiyonlarının ve hareketli ışığın şaşırtıcı kalitesi ve ölçeği, sürekli hareket ve sahne değişikliği yanılsaması yarattı ve mükemmel koreografi, prodüksiyonu gerçekten kozmik hale getirdi. “Performansın yeni versiyonu ‘Comedian’s Shelter’da sahnelenenden tamamen farklı, bizim sahnemiz daha küçüktü ve bu tür teknik yetenekler yoktu. Ve işte başka bir hacim, başka bir boşluk, başka bir derinlik. Benim için bu çalışma seyirciye, Mariinsky Tiyatrosu ekibine ve şube yönetimine karşı büyük bir sorumluluk. Nart Destanı’yla tanıştığımda, dünyadaki her şeyin ne kadar birbirine bağlı olduğuna şaşırdım. Nart kırmızı-beyaz elmalarını, ocağın üzerindeki zinciri görebilirsiniz – bunların hepsi iç içe geçmiş sembollerdir. Yani performansın posterinde suyla çevrili kuru bir ağaç belirdi – onu Zaramag’da bulduk. Buraya geldiğimde Osetyalı dost ve meslektaşlarım sayesinde Nart Destanı’yla tanıştım. Nart Destanı performansımızda bu dünyada her şeyin ne kadar birbirine bağlı olduğunu ve ne kadar çok sembol olduğunu anladım” diyor koreograf Yuri Smekalov.

Mariinsky Tiyatrosu’nun cumhuriyetteki şubesinin başkoreografı Valery Suanov, prömiyeri dört gözle beklediğini ve endişeli olduğunu, çünkü St. Petersburg’lu yönetmen Yuri Smekalov ile çalışmanın bale dansçıları için yeni bir adım olduğunu belirterek şunları söyledi: “Onlardan şüphem yoktu ama kelimenin tam anlamıyla gözlerimizin önünde büyüdüler. Bugün benim için tamamen farklı bir yönden açıldı. Performans üzerindeki çalışma bir buçuk ay sürdü. Muazzam bir çalışma yapılmış. Şubemizin sahnesindeki en iyi koreografik yapım diyebilirim. Bu adımın topluluğumuz, tiyatromuz için harika bir başlangıç noktası sağlayacağını düşünüyorum. İzleyicinin de dönüşmesini ve biraz, belki zevklerinin değişmesini bekliyorum. İnsanlar yeni bir şeyler öğrenmek isteyecekler. Biri bir eser okumak isteyecek, biri Tarkovski’nin bir filmini izlemek isteyecek.”

 

Balenin tanıtım videosu için: https://youtu.be/sfSXbEHV7Xg

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz