Türkiye, parlamentoda görev alacak milletvekillerini 14 Mayıs’ta belirledi. Seçildikleri kentleri 5 yıl boyunca Meclis’te temsil edecek, ülkenin bütçesini belirleyecek, herkesin hayatını etkileyecek kararlara el kaldıracak ya da itiraz edecek 600 milletvekili mazbatalarını almaya başladı. Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, seçim sürecinde ağırlıklı olarak 5 ittifakın temsilcilerinin propaganda çalışmalarına, mitinglerine tanıklık etsek de yeni dönemde Meclis’te tam 16 siyasi parti temsil edilecek. Buna göre Cumhur İttifakı bünyesindeki 5 siyasi parti AKP, MHP, DSP, Yeniden Refah ve HÜDA-PAR olurken Millet İttifakı bünyesindeki 6 siyasi parti de CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti olarak Meclis’te yer alacak.
Emek ve Özgürlük İttifakı bünyesindeki 4 siyasi parti Yeşil Sol Parti, TİP, TÖP, EMEP de Meclis’in diğer partileri olacak.
16 siyasi partinin ideolojilerine “kabaca” bir politik okumayla bakıldığında, partilerin 10’unun siyasi yelpazenin sağında, 6’sının ise solunda olduğu görülüyor. Meclis’teki sandalye dağılımıysa Meclis’in ideolojik dengesinin sağ partiler ve bu partilerin milletvekillerinin lehine şekillendiğini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Kendisini “milliyetçi”, “muhafazakâr” ya da “milliyetçi-muhafazakâr” olarak tanımlayan en az 404 milletvekilinin Meclis’e girmiş olması, tarihin “en sağcı”, “en milliyetçi”, “en muhafazakâr” meclisinin oluştuğu yorumlarını beraberinde getiriyor. Üstelik bu 404 milletvekilinden en az 9’u (HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi’nden Meclis’e giren 9 milletvekili) siyasal İslam’ın “radikal” olarak tanımlanan geleneklerinin temsilcisi ya da sempatizanı.
5 vekilden biri avukat
Meslek gruplarına göre incelendiğindeyse Meclis’te avukatların dikkat çeken üstünlüğü var.
600 milletvekilinin 123’ü, bir başka ifadeyle 5 milletvekilinden biri hukukçu.