Yayımlanan Oset filmleri

0
210

Prömiyeri geçen ay Vladikavkaz’daki Sinema Evi’nde yapılan yönetmen Elbrus Beslekoev’in uzun metrajlı film “Ahmak, ya da Sonsuz Düello”, “IRMON” adlı YouTube kanalında yayımlandı.

Filmde beşinci sınıftaki ana karakter Soslan, babası ve annesiyle Amerika’ya gitmek üzere Osetya’dan ayrılmıştır. Yıllar sonra annesi ve babası ölür ve 23 yaşındaki Soslan geri dönmeye karar verir. Soslan’ın anısında küçük anavatanı, her şeyin adil, insanların dürüst ve her zaman karşılıksız yardıma koşmaya hazır olduğu bir yerdir.  Yüksek ideallerin yaşadığı bir yer olarak anavatanıyla ilgili romantik fikirleri koruyarak memleketine dönen Soslan’ı hayal kırıklıkları beklemektedir: aldatılır, çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalır. Yakın arkadaşlarının ve akrabalarının onu kandırıp ihanet ettiğini görür, evlenmeyi planladığı gelin adayı, damadın maddi sıkıntılar nedeniyle muhteşem bir zengin düğünü yapamayacağını öğrenince yüzüğünü geri verir… Film, tüm zorluklara rağmen Soslan’ın içindeki o asaleti koruyup koruyamayacağına dair.

2022 yazında 15. Bölge bilgi portalının desteğiyle Irmon film şirketi tarafından Vladikavkaz’da çekilen filmin yapımcısı ve senaristi olan Konstantin Bitarov, “Süreç çok ilginçti, izleyiciye iyi ve kötü hakkında düşünmenizi, hayatınızdaki önemli bir şeyi yeniden düşünmenizi sağlayacak bir hikâye göstermeye çalıştık. Başardığımıza inanmak istiyorum” diyor. Yönetmen Elbrus Beslekoev’e göre de film asalet, insanlık onuru ve nezaket hakkında bir çalışma. Yönetmen, “Daha iyi bir yaşam arayışıyla ülkeyi terk eden arkadaşlarım da var, ancak yine de hayatta maddi değerler ile manevi değerler arasında seçim yapmak zorunda kaldıklarında ikincisini, ahlakı seçiyorlar. Bugün filmin kahramanı gibi insanlar -samimi, dürüst, açık, güvenen- ahmak, hatta aptal olarak algılanıyor ve çoğu zaman bu tür ‘ahmakların’ saflıklarının bedelini ödemek zorunda kaldıkları oluyor. Ama bu nezaket ve dürüstlük içimizde korunmalı, çünkü bizi insan yapan şey bu” diyor. Başrol oyuncusu Tamerlan Gutsaev, senaryoyu okuduğunda kahramanın dünya görüşünün kendisininkine karşılık geldiğini gördüğünü ve bu nedenle bu rolün kendisine yakın geldiğini söylüyor. Film eleştirmeni Indira Cherdzhiyeva filmin zamanımız hakkında, modern toplumun bir bütün olarak gözetlediği Oset toplumu hakkında bir açıklama olduğunu belirterek “Zor zamanların ruhu ahlaki değerlerimizi değiştirir. Ama ahlaki yasalarını asla eğmeyen ve taşımayan insanlar var” diyor ve bu filmin çok yerinde bir bildiri olduğunu vurguluyor.

Filmin yapım tasarımcısı Inga Kokoeva, kameramanlar Ruslan Makiyev ve Marat Mamiev’in yanı sıra oyuncular Tamerlan Gutsaev, Diana Tsoraeva, Anzhelika Ter-Davidyants, Victoria Gussaova, Stanislav Kibilov, Diana Khadartseva, Tamerlan Sabanov, Natalia Tasoeva, Albert Khadaev, Gri Mamiev, Makhar Kokoev, Boris Kantemirov, Dzambolat Pliev filmin yapımında yer aldılar. Görüntü yönetmeni Ruslan Makiyev çekimler sırasında trajik bir şekilde hayatını kaybetmiş. Film XXXII. Uluslararası Film Forumu “Altın Şövalye”nin “Kurgu uzun metrajlı filmler” yarışma bölümüne de kabul edildi.

https://www.youtube.com/watch?v=End_bVyEEMg

“Nogir. 100 Yıl. Hikâyeler”

Yakın zamanda yayımlanan bir diğer Oset Filmi de “Nogir. 100 Yıl. Hikâyeler” (Ногир. 100 лет. Истории). Kuzey Osetya’daki bir köy olan Nogir hakkındaki bu belgesel filmin yönetmeni Angelina Bitarova. 1920 yazında Gürcü birliklerinin Güney Osetya’yı işgal etmesini takiben Kuzey Kafkasya’ya on binlerce Güney Osetyalı mülteci geldi. Kuzey Osetya’nın yerel makamları insanların yerleşmesine yardım etmeye çalıştı ve 1921’de onlara konut inşaatı için arazi tahsis edildi. Böylece yeni yerleşim yerlerinden biri olan Nogir ortaya çıktı.

Köy sakinleri o kadar ilginç hikâyeler anlatmış ki başta yarım saatlik bir film olması düşünülürken sonuçta 80 dakikayı aşmış. Yönetmen, Nogir’de 100 yılı aşkın süredir yaşanan ahalinin hayatında yer eden tüm önemli konu ve olaylara filmde yer vermeye çalışmış: Güney Osetya’da yeniden yerleşim, arazi elde etme, sığınaklarda yaşayan Nogirliler, kolektif çiftlikler ve savaş kahramanları konu edilmiş. Köyün kültürel yönü, sanat ve bilim dünyasının ünlü isimleri ve köyden çıkan olimpiyat şampiyonları tanıtılmış. Birçok olimpiyat şampiyonu çıkaran Nogir, olimpiyat madalyalarının sayısı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş bir köy.

Sakinleri köylerini nasıl sevdiklerini, 100 yılda nasıl değiştiğini aktarıyorlar. Filmde heykeltıraş Taimuraz Zangiev tarafından yapılan bir anıtın yaratılışı da, eskizden montajına kadar tüm aşamalarıyla verilmiş. Filmin tema müziği “Nogir” ise Elbrus Kesaev ve Tamara Persaeva’ya ait.

Çalışma, köyün 100. yıldönümü için seçkin konuklar ve köylüleri bir araya getiren geniş çaplı bir kutlama ile sona eriyor. Şimdiden birkaç film festivaline gönderilen Nogir filmi yerel televizyonda gösterildikten sonra artık YouTube’da da yayında.

https://www.youtube.com/watch?v=EzSWL9XT-CU

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz