Gastronominin Nobel’i

0
177

Dünya basınında “Gastronominin Nobel’i” olarak adlandırılan Bask Dünya Aşçılık Ödülü (BCWP), şef Ebru Baybara Demir’e verildi. Demir, dünyanın farklı ülkelerinden 1.000 şefin aday gösterildiği ve 700 şefin değerlendirildiği yarışmada ödülü Türkiye’ye taşıyan ilk kadın şef oldu.

Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü’nde lisans eğitiminin ardından 1999 yılında Mardin’e yerleşen ve Mardin’i turizmle tanıştırma hayaliyle yola çıkan Demir, şehrin ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı’nı bölge halkından 21 kadınla beraber açtı.

Anadolu mutfağı üzerine 15 yıldan fazla geniş çaplı araştırmalar yürüten Demir, “Sofraya konan yemeğin lezzeti, gücünü aldığı topraktan ve fayda sağladığı hayatlardan gelir” felsefesiyle bir şef olmanın ötesinde, Mardin başta olmak üzere yakın coğrafyalarda birçok sosyal gastronomi projesini hayata geçirdi. Bu süreçte, projeleriyle ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu.

BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen Dünya Gastronomi Turizm Forumu’nda Türkiye’yi temsil eden Demir, 2019 yılından bu yana gerçekleştirdiği projelerle sosyal gastronomide tohumun, toprağın ve suyun doğal dengesinin korunmasından sürdürülebilir yerel ekonomilerin yaratılmasına, ürünün topraktan tüketiciye ulaştığı süreçten emek veren herkese geçim kaynağı yaratılabilmesi gibi konulara dikkat çekiyor.

Mülteci entegrasyonu, iklim değişikliğinin toprak üzerindeki etkisi ve toplumsal kalkınma odaklı projeleriyle bugüne kadar birçok konuya gastronomi odaklı çözüm üretmek için çalışan Demir’in ödülü kazanmasında, gastronomiyi entegrasyon için güçlü bir araç olarak kullanması, Türkiye-Suriye depremlerinden sonra binlerce kişiye sıcak yemek dağıtması ve Türkiye’de yaşayan tüm kadınları kapsayıcılıkla güçlendirmesi etkili oldu.

Demir, kazandığı ödül hakkında şunları söyledi:

“Gastronomi dünyasının Nobel’i sayılan BCWP’ye beni layık gören jüriye teşekkürlerimi iletiyorum. Bu ödül, gıdanın ve yemek pişirmenin insanların yaşamları ve toplumlar üzerindeki önemli etkisini vurguluyor. Bunu ilk kez 25 yıl önce, bir grup kadının bana inanarak yola çıktığı Mardin’de öğrendim. O günden bu yana yolculuğum, topraktan tabağa ve yeniden toprağa uzanan gıdanın yaşam döngüsünde insana, çevreye ve topluma fayda sağlayan girişimlere adandı.”

BCWP, 2016 yılında İspanyol Bask Hükümeti ve Basque Culinary Center tarafından oluşturulan ve Euskadi-Basque Country stratejisi çerçevesinde verilen özel bir ödül… Gastronominin dönüştürücü gücünün etkisini mutfak dışında da kullanan şeflerin ilham verici hikâyelerini dünyaya duyurmayı amaçlıyor.a

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz