Dünyanın en eski gazetelerinden, Viyana merkezli Wiener Zeitung, 320 yılın ardından günlük basılı yayınlarına son verdi.
Avusturya’nın sağcı koalisyon hükümeti, nisan ayında şirketlerin resmi ilanları basılı gazetede yayımlama zorunluluğunu kaldırmış, böylece Wiener Zeitung’un resmi gazete rolü sona ermişti. Yayıncı şirketin gelirinin yaklaşık 18 milyon euro düşmesine yol açan yasa sonrasında çok sayıda kişi işten çıkarılmıştı.
Yayınlarına çevrimiçi devam edecek
Wiener Zeitung, çevrimiçi olarak yayınlarına devam edecek ve basılı yayınını aylık olarak sürdürmek istiyor. Avusturya hükümetine ait olan ancak editoryal anlamda bağımsız gazete, 1703 yılında yayın hayatına başladı ve 12 cumhurbaşkanı, 10 hükümdar ve 2 cumhuriyet dönemini gördü.
Gazete, 30 Haziran’da yayımlanan son baskısında “Kaliteli gazetecilik için fırtınalı zamanlar yaşanıyor. Ciddi içerikler, dikkat çekmek için daha fazla platformda sahte haberler, kedi videoları ve komplo teorileriyle yarışıyor” ifadeleriyle okuyucusuna veda etti.
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) Genel Başkanı Andreas Babler, kapatılma kararını Avusturya’da kültür ve medya dünyası açısından acı bir gün olarak değerlendirdi ve sosyal demokrasinin hükümete gelmesi halinde gazeteyi yeniden çıkaracak yol ve yöntemleri araştıracaklarını söyledi.
Yayına son verilmesini kızgınlık, hüzün ve yas duygularıyla karşıladığını belirten Wiener Zeitung Genel Yayın Yönetmeni Thomas Seifert, gazeteyi ayakta tutabilecek bir yayıncıya devretme konusunda hükümeti becerisizlikle suçladı.