‘Kız okulları’na karşı eylem

0
167

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 11 Temmuz’da katıldığı canlı yayında, kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin, “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” dediğini iddia etti. Tekin’in kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak ve velileri ikna etmek için “Kız okulları da açabilmeliyiz” demesi üzerine karma eğitim ile ilgili tartışma başladı. Asıl amacının okullaşma oranını artırmak olduğunu ve karma eğitimi esas aldığını söyleyen Tekin’e, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) destek geldi. Hüda-Par Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Meclis Genel Kurulu’nda besmele çekerek başladığı konuşmasında, Milli Eğitim Bakanı’na destek verdi ve “Kimse çocuklarını karma eğitim veren kurumlara göndermeye zorlamasın. Kız okulları da olsun, erkek okulları da. Aynı şekilde karma eğitim veren okullar da” dedi. Bir başka destek de Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’den geldi. Çocukların hangi üniversiteye gideceğine kendilerinin ve ailelerinin karar vereceğini söyleyen Destici, gerekirse kadın üniversiteleri ve kadın hastaneleri de açılabileceğini söyledi.

Tekin’in açıklamasına kadınlardan tepki yağdı.

İstanbul

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun çağrısıyla 19 Temmuz’da İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen kadınlar, “kız okulları”na karşı eylem yaparak, karma eğitime dil uzatılmasına tepki gösterdi.

“Kız okulları okullaşmanın değil, ayrımcılığın adımıdır” ve “İzin vermeyeceğiz!” yazılı pankartlar taşıyan kadınların yaptığı basın açıklamasında “İktidarın eğitimi dini kural ve referanslarla biçimlendirme uygulamalarını kadınlar olarak kabul etmiyoruz. Okulların kız ve erkek olarak ayrılmasına izin vermemek adına buradayız. Kız çocuklarını evlere, ailelere, anneliğe sıkıştırmanıza izin vermeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

İzmir

İzmir Kadın Platformu (İKP), karma eğitimin hedefe konmasına karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Gerici, cinsiyetçi eğitime hayır. Laik, bilimsel, karma eğitim için kız okullarına izin vermeyeceğiz” pankartı açan kadınlar adına basın açıklamasını Gülsev Sağıroğlu okudu.

AKP iktidarının, ideolojik ve siyasal hedefine uygun eğitim sistemi oluşturmak için eşitsiz, dinci, tekçi, cinsiyetçi eğitim politikalarına her gün bir yenisini eklediğini dile getiren Sağıroğlu, “Kendi dünya görüşüne göre toplumu dönüştürmek isteyenler, amaçlarına eğitim sistemini değiştirmekle ulaşabileceklerini çok iyi bilmektedir. Haliyle siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanı, harem selamlık bir eğitim sistemini topluma dayatarak tektip toplum yaratma arzusunu yaşama geçirmeye çalışmaktadır” dedi.

Kocaeli

Kocaeli Kadın Platformu’nun İzmit Belediye İşhanı önünde yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl 866 bin kız çocuğu okula gitmedi. Açıköğretimde okuyan kız çocuğu sayısı ise 636 bin 270. Bu sayı da eklenince 1,5 milyondan fazla kız çocuğunun okuldan uzakta olduğunu görüyoruz. Bakan önce yanıt versin: ‘Nerede bu kız çocukları? Ev içinde ya da dışında çalıştırılıyorlar mı? Evlendirildiler mi? Eğitimden alıkonulan kız çocuklarını tespit edip devlet imkânlarıyla duruma müdahale ettiniz mi?’

Bu sorulara yanıt vermek ya da gerekçelerini ortadan kaldırmak yerine kız çocuklarının eğitimden uzaklaştırıldığı gerçeği karşısında Tekin’in önerdiği yol buna neden olan cinsiyetçiliği pekiştirmek anlamına geliyor. Kadınların, kız çocuklarının en temel haklarının gaspını hedefleyen iktidar, eğitimi bir araç olarak kullanıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz