6 ülke, ‘Myanmar Soykırımı’ davasına müdahil oldu

0
108
Birleşmiş Milletlere bağlı Laheydeki Uluslararası Adalet Divanı, Gambiyanın şikayeti üzerine Rohingyalarla ilgili görülen soykırım davasında Myanmar hükümetinin Müslüman Rohingya azınlığı korumak için derhal gerekli önlemleri alması gerektiğine hükmetti. Mahkeme kararında Myanmarın Rohingya azınlığın soykırıma uğramasını engelleme yükümlülüğü bulunduğuna ve ordunun Rohingyalara zulmetmemesini sağlamak zorunda olduğuna işaret edildi.

Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere; Asya ülkesi Myanmar’ın Müslüman Rohingyalara yönelik muamelesine ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen ‘soykırım davası’na katılmak üzere bir araya geldi. Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst hukuk mercii konumundaki Lahey merkezli mahkemeye ortak müdahale beyanında bulunan Batılı ülkeler, soykırımın önlenmesi ve cezalandırılmasına ilişkin Aralık 1948 tarihli sözleşmeye atıfla, “Sözleşmenin amaçlarının gerçekleştirilmesindeki ortak menfaatlerini” gerekçe gösterdi.

Mahkeme kuralları gereği söz konusu beyan, Rohingyalara yönelik muameleye karşı 2019 yılında Gambiya tarafından açılan soykırım davasında bu ülkelerin de hukuki argüman sunabileceği anlamına geliyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Tania von Uslar, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda “Özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete odaklanıyoruz” ifadesini kullandı.

BM bünyesinde oluşturulan bir araştırma heyeti, Myanmar’da 2017 yılında en az 730 bin Rohingyanın Bangladeş’e kaçmasına neden olan askeri faaliyetlerin “soykırım eylemleri” içerdiği sonucuna varmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz