Çerkes sürgününü (Tsitsekun) anlatan ve önümüzdeki yaz çekilmesi planlanan “Turnanın Dansı” adlı uzun metraj film projesinin tanıtım ve dayanışma yemeği 16 Aralık’ta Taksim Hill Otel’de yapıldı.
Yapımcılığını Filmfabrik, yönetmenliğini Serkan Acar’ın üstlendiği filmin senaryosu yazar Adnan Özveri’ye ait. Rus-Kafkas savaşları artık sona yaklaşmakta, yıkılıp yakılmış Çerkes köyleri Çarlık orduları karşında direnmeye çalışmaktadır. 1864’te Rus birlikleri Çerkesleri Osmanlı’ya sürgüne zorlayacaktır. Son kalan Çerkes köyünde savaşta kayıplar veren bir ailenin hikâyesini odağına alan filmin çekimlerinin 2024 yaz döneminde başlaması planlanıyor.
Çerkes toplumunun önde gelen başlıca kuruluşlarının da destek verdiği film projesinin Taksim Hill Otel’de gerçekleştirilen dayanışma yemeğinde Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkanı Ünal Uluçay ve önceki dönem genel başkanı Ümit Dinçer, Esenyurt eski belediye başkanı Gürbüz Çapan, İstanbul Abhaz Kültür Derneği Başkanı Albuz Yağan, Kafkas Vakfı’ndan Veysel Arıhan, Çerkes Dernekleri Federasyonu (ÇERFED) temsilcisi Nusret Baş, sanatçı Kuşha Doğan, sinema sanatçısı Mehmet Aslantuğ, Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan İkbal Eren Yarıcı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi PM üyesi Metin Kılıç, Yeşil Sol Parti PM üyesi Ahmet Asena, yazar/çizer Aydan Çelik, yazar Mahmut Şenol, sinema yazarı Rıza Oylum başta olmak üzere sanatçı, işinsanları, basın ve STK temsilcileri yer aldı.
“Çerkeslerin acılı göç hikâyesini dünyaya anlatmak görevimizdir”
Yönetmen Serkan Acar “Turnanın Dansı” film projesinin hayata geçmesi için düzenlenen etkinlikteki atmosfer ve konukların, heyecanını, filmin gerçekleşmesine olan inancını bir kez daha artırdığını söyledi. “Soykırımlar, büyük felaketler ve bu süreçte insanların yaşadığı dramatik anlar sinema sanatının da işlediği konulardır” diyen Acar, hem bir görsel hafıza oluşturmak hem de insanların perde karşısında o anları yeniden yaşaması için dramatik anlatım açısından en güçlü ifade yolunun sinema olduğunu vurguladı.
“Bir film milyonlarca ses, bir film milyonlarca yürek, bir film milyonlarca umut”
Filmin senaryosunu kaleme alan Adnan Özveri konuşmasında “Bu bizim rüyamız olmalı artık. Ortak bir rüyamız. Bu, dipsiz uçurumlardan, Karadeniz’in derinliklerden bize seslenen atalarımızın ruhunu huzura kavuşturma rüyası. Bu rüya onların sesini, onların çektiği ıstırabı, acıyı, zulmü tüm insanlığa duyurma rüyası. Bugün bu rüyanın gerçeklemesi yolunda adımlar atmaya çalışıyoruz. Onun için ‘Bir film milyonlarca ses, bir film milyonlarca yürek, bir film milyonlarca umut’ diyoruz” dedi.
“Asla unutmadığımız vatanımıza bir selam göndermek istiyoruz”
Gecede söz alan Proje Koordinatörü Anıt Baba ise “Bu acılı hikâyemizi dünyaya, milyonlara anlatmak; karlı dağ geçitlerinde, tıka basa dolduruldukları gemilerde, vardıkları göçmen kamplarında, sürüldükleri kuş uçmaz, kervan geçmez çöllerde, steplerde, kendilerine reva görülen bataklık bölgelerde canlarını veren Çerkes halkının yüz binlerce evladına; yitirdiğimiz ama asla unutmadığımız vatanımıza bir selam göndermek istiyoruz. Biliyoruz ki bu selamımız ulaşması gerekenlere ulaşacaktır” dedi.
KAFFED, Kafkas İşadamları Derneği (KAFİAD) ve Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı (KAFDAV) mesajlarıyla projeye destek verirken aynı zamanda basın sponsorluğunu üstlenen gazetemiz adına yayın kurulu üyemiz A. Seda Berzeg de yaptığı konuşmada sürecin tüm aşamalarında Jineps’in projenin yanında olduğunu açıkladı. Çerkes sanatçı Azmi Toğuzata’nın anadilde seslendirdiği şarkılar eşliğinde devam eden etkinlik, Çerkes Kültürevi üyesi gençlerin ve konukların katıldığı danslarla devam etti. Yemek sponsorluğunu Leyla Kılıç’ın (Fıccın Restoran) üstlendiği gecede Çerkes yemekleri ikram edildi.