İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürerken, Birleşmiş Milletler (BM) Yerinden Edilmiş Kişilerin İnsan Haklarından Sorumlu Raportörü Paula Gaviria Betancur, bölgedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) resmi internet sitesinde paylaşılan açıklamada, Paula Gaviria Betancur, ‘İsrail’in genişleyen tahliye emirleri ve güneydeki bölgelerdeki sivillere ve sivil altyapıya yönelik geniş ve sistematik saldırılarıyla Gazze’nin nüfus kompozisyonunu kalıcı olarak değiştirmeye çalıştığını’ ifade etti. İsrail’in bundan 2 ay önce Gazze’nin kuzeyi için yaptığı tahliye emrine uyanların güvenliği konusunda verdiği sözleri tutmadığını belirten Betancur, “Onlar da şimdi Gazze’nin güneyindeki nüfusla birlikte zorla yerlerinden edilmiş durumdalar” değerlendirmesinde bulundu.
Toplu sürgün
“Gazze’deki halkın yarın gidecek neresi kaldı?” diye soran Betancur, “Tahliye emirleri ve askeri operasyonlar genişlemeye devam ediyor ve siviller her gün amansız saldırılara maruz bırakılıyor. Bundan çıkarılacak tek mantıklı sonuç, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonunun amacının sivil nüfusun çoğunluğunu toplu halde sürgün etmek olduğudur” dedi.
Gazze’deki konutların ve sivil altyapının yerle bir edildiğini, bunun da Gazzelilerin evlerine dönmeye yönelik gerçekçi beklentilerine ket vurduğunu söyleyen Betancur, İsrail’in böylelikle Filistinlilerin toplu zorla yerinden edilme tarihini tekerrür ettirdiğini belirtti.
Gazze’nin uzun süredir dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olduğunu hatırlatan Betancur, bütün bir nüfusun küçük bir alana sıkıştırılmasının özellikle kadınlar, çocuklar ve hastalar için dayanılmaz bir durum yarattığını bildirdi.
Guterres: “Bu, BM tarihinde daha önce görmediğimiz bir şey”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de 22 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında, Gazze’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son zamanlarda Gazze’deki çatışmaların gidişatında kayda değer bir değişiklik olmadığını ve sivillerin İsrail’in devam eden yoğun bombardımanları ve kara operasyonları esnasında etkin şekilde korunmadığına değinen Guterres, çoğunluğu kadınların ve çocukların oluşturduğu 20 binden fazla Filistinlinin öldüğünü ve yaklaşık 1,9 milyon insanın yerlerinden edildiğini söyledi.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Guterres, Gazze’de sağlık sisteminin çökmüş durumda olduğuna işaret ederek, güneyde bulunan hastanelerin kapasitelerinin en az 3 katıyla çalıştığını, kuzeydekilerin ise neredeyse hiç faaliyet göstermediğini belirtti.
Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Gazze’deki açlık oranlarına ilişkin paylaştığı verilere atıfta bulunan Guterres, Gazze nüfusunun neredeyse dörtte birinin ciddi seviyelerde açlık çektiğini ve bölgede temiz suyun ise yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.
Guterres, Gazze’de insani yardımların dağıtılmasının önündeki en büyük engelin ‘İsrail’in saldırıyı yürütme biçimi’ olduğunu ifade ederek “Yardımların etkili şekilde dağıtılması için Gazze’de güvenliğin sağlanması, güven içinde çalışabilecek personel, lojistik kapasite ve ticari faaliyetlerin yeniden başlaması gerekmektedir” dedi.
İsrail’in yoğun bombardımanı ve Gazze’de nüfusun yoğunlukla yaşadığı bölgelerdeki çatışmaların, hem sivillerin hem de insani yardımı dağıtmaya çalışan personellerin hayatını tehlikeye attığını vurgulayan Antonio Guterres, “75 gün içinde Gazze’de 136 meslektaşımız öldürüldü. Bu, BM tarihinde daha önce hiç görmediğimiz bir şey. Gazze’de hiçbir yer güvenli değil” değerlendirmesinde bulundu.
“İnsani ateşkesin gerçekten gerekli olduğunu anlıyoruz”
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kabul edilen, Gazze’de genişletilmiş insanı yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için ‘acil adım atılması’ kararında ‘insani ateşkesi’ ümit edip etmediğiyle ilgili değerlendirme yapan Guterres, “Tabii ki ümitliydim ama bu olaylar umutlarımız doğrultusunda gerçekleştiği anlamına gelmiyor” diye konuştu.
Guterres, BMGK kararı ile ilgili bardağın dolu tarafına bakmak gerektiğini işaret ederek “Bir karar var ancak insani yardımların etkili şekilde ulaştırılmasını istiyorsak insani ateşkesin gerçekten de gerekli bir şey olduğunu anlıyoruz” ifadesini kullandı. Gazze’de insani yardımlarda iyileşmeye yol açacak her türlü duraklamaya destek olduklarını belirten Genel Sekreter, bu konuda da taraflar arasında müzakerelerin sürdüğü bilgisini paylaştı.
Bir gazeteci daha hayatını kaybetti
Öte yandan, Gazze Şeridi’ndeki hükümet, İsrail ordusunun bir gazeteciyi daha öldürdüğünü duyurdu. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında Filistinli gazeteci Muhammed Halife’nin yaşamını yitirdiği belirtildi. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda öldürülen gazetecilerin sayısının 99’a yükseldiği kaydedildi. (Gazete Duvar)