Danimarka
Bir Danimarka geleneğine göre, insanlar komşularının kapılarına tabak çanak vurup kırarak gelecek yıl için şans dilerler. Tüm yıl boyunca, kullanılmayan tabaklar biriktirilir ve 31 Aralık’ta hepsi arkadaşların veya ailenin kapısına fırlatılır. Kırılan porselen yığını ne kadar büyük olursa, yeni yılda o kadar çok arkadaşa ve şansa sahip olunacağına inanılır.
Estonya
Estonyalılar, yeni yıl günü şanslı sayı olarak kabul edilen 7, 9 veya 12 öğün yemek yemeye dikkat ediyorlar. Ne kadar çok yerlerse bunun yeni yılda kendilerine bereket ve bolluk getireceğine inanıyorlar.
Japonya
Japonya’da yeni yıl, gece yarısı Budist tapınaklarında tüm insanların sahip olduğu düşünülen 108 kötü tutkuyu yok etmek için 108 çan ile karşılanır. Japonlar, çanların bu şekilde çalınmasının kendilerini bir önceki yılın günahlarından arındıracağına inanırlar.
Almanya
Almanya’da insanlar yılbaşı gecesi geleneksel Silvesterkarpfen yemeğinin tadını çıkarırlar. Sazan balığının pulunu yıl boyunca cüzdanda saklamanın da zenginlik ve şans getireceği düşünülür.
Brezilya
Yeni yılda beyaz renk giymeyi tercih eden Brezilya halkı bu renk sayesinde kötülükten ve lanetli ruhlardan kurtulacaklarına inanıyorlar. Brezilyalılar ayrıca ellerinde bir demet beyaz çiçekle okyanusa akın ediyorlar. Okyanusa binlerce beyaz çiçek atan Brezilyalılar, bu zarif hediyeler karşılığında Su Tanrıçası Yemanja’nın yeni yıl dileklerini gerçekleştireceğine ve kendilerine yıl boyunca şans getireceğine inanıyorlar.
Yunanistan
Yunanlar, soğanın yeniden doğuşun bir sembolü olduğuna inanırlar ve bu nedenle soğanı kapılarına asarlar.
Kolombiya
Kolombiya’da insanlar celecek yılın daha çok gezilebilecek bir yıl olması için boş valizlerini alıp sokaklarda olabildiğince hızlı koşuyorlar.
Filipinler
Dairesel şekiller, Filipinler’de kutsal sayılıyor. Tüm sene bereketli geçsin diye yılbaşı gününde insanlar, benekli elbiseler giyinip yuvarlak şekilli yiyecekleri tüketiyor ve kaplara bozuk para atıyorlar.
Şili
Şilililer yılbaşı gecesinde saat tam gece yarısını bulduğunda bir kaşık mercimek yiyorlar. Eğer böyle yaparlarsa yeni yılın onlara bolluk, bereket, para getireceğine inanıyorlar.
Ekvador
Yeni yıl arifesinde Ekvador şenlik ateşleriyle aydınlanıyor. Bu şenlik ateşlerinin her birinin merkezinde çoğunlukla politikacıları ve popüler kültür ikonlarını temsil eden heykeller bulunuyor. “Año viejo” ya da “eski yıl” olarak adlandırılan bu etkinlikler, dünyayı son 12 ayın tüm kötülerinden temizlemek ve gelecek iyilere yer açmak için her yılın sonunda düzenleniyor.
Çin
Mutluluğun ve iyi şansın sembolü olarak yeni yıl zamanı kapılarını kırmızıya boyayan Çin halkı, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar. Şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar. Ayrıca bereketi sembolize eden mandalina hediye etme geleneğini de yıllardır devam ettiriyorlar.
Peru
Peru’nun bir köyünde, insanlar yeni yıla birbirleriyle yumruk kavgası yaparak giriyorlar. Böylelikle tüm sorunların çözüleceğine ve yeni yılda yeni bir sayfa açacaklarına inanıyorlar.
Bolivya
Bolivya geleneklerine göre, yeni yılda daha talihli olmak için yılbaşında sarı iç çamaşırı giymek gerekiyor.
Burma
Burma’da insanlar yılbaşını hortumlarla, kovalarla birbirlerini ıslatarak kutluyorlar. Hatta bundan bir festival çıkarmışlar: Thingyan Su Festivali. Burmalılar, böylece ruhlarının temizlendiğine inanıyorlar.
Güney Afrika
“Eskiye hoşça kal, yeniye merhabalar.” Bu ünlü Güney Afrika özdeyişine uygun olarak Johannesburg sakinleri, yılbaşında evdeki tüm eski aygıtları pencerelerinden dışarı fırlatıyorlar.
Eski kültürlerden…
- Mayalar, 360 günden oluşan bir takvime sahipti ve takvimlerine göre yılbaşı, haziran ayında bir güne denk gelirdi. Mayalar bu ay içerisinde birçok görkemli dini tören yapardı ama yılbaşı ritüeli daha sade bir şekilde ailece kutlanırdı.
- Antik Mısırlılar, birçok şeyde olduğu gibi yılbaşını da Nil Nehri ile bağdaştırmışlardı. Nil Nehri ne zaman taşıp ovaları sularsa, o gün onlar için yılbaşı anlamına gelirdi. Bu da çoğunlukla temmuz ayına denk gelirdi.
- Babilliler de yılbaşını ekinoks döneminde kutlayan antik kültürler arasında. Babilliler bugüne Akitu ismini vermişlerdi ve her Akitu’da önemli tapınakların çevresinde toplanarak yeni yılın bereketli geçmesi için dualar ederdi. Akitu’yu Awilu (üst sınıf), muskena (orta sınıf), wardu (alt sınıf), başrahip ve kral dahil, şehirdeki tüm insanlar kutlardı.
- Romalılar için de yılbaşı aslında ilkbahar ekinoksu dönemidir. Ancak, ocağın birinci günü yılbaşı tatili anlamına gelirdi. Romalılar için ocak ayı 2 yüzlü değişim ve başlangıçlar tanrısı Janus ile sembolize edilir. Bu yüzden Romalılar, servetlerini çoğaltmak ya da talihlerini değiştirmek için ocak ayının birinci gününde yeni yılı kutlamışlardır. Yani Christmas aslında bir pagan geleneği olarak Hıristiyanlığa geçmiştir.