Yeni çıkan kitaplar

0
422

Hernando Calvo Ospina’nın yazdığı ‘Latin Amerika’nın Güzel İsyancıları’, Merih Cemil Taymaz’ın çevirisi ve Dipnot Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

 

Yayınevinin tanıtım yazısı

Kitap, sömürgecilerin Latin Amerika`ya ayak bastıkları 1492 yılından başlayarak 2000’li yılların ortalarına kadar geçen süre boyunca işbirlikçi diktatörlüklerin adlarını resmi tarihlerinden silmeye çalıştıkları kadın savaşçıların örnek yaşamlarını gözler önüne getiriyor. Kimileri tanıdığımız, kimileri ise adlarını hiç duymadığımız bu savaşçıların serüvenlerinde okuru gezintiye çıkarıyor.

Hernando Calvo Ospina, Kolombiya 19 Nisan Hareketi tarafından zengin bir işinsanının rehin alınması eylemine karıştığı iddiasıyla kimliği belirsiz kişilerce kaçırılarak iki ay boyunca işkenceye maruz kaldıktan sonra uluslararası kamuoyu baskısı ile serbest bırakılan bir gazeteci. Kolombiya`da kalmasına izin verilmedi. Önce Peru`ya geçti, daha sonra da Fransa`ya iltica etti.


İmge Yayınevi’nin “Eser Köker’e Armağan Kitaplar” dizisinin birincisi olan ‘Feminizm Aktivizm Gündelik Hayat’ kitabı, Eser Köker’le birlikte çalışma imkânı bulmuş akademisyenlerin ve yol arkadaşlarının hazırladığı, feminist pedagojiden kadınların özyaşamöykülerine, göçmen kadın işçilerden dijital feminist aktivizme, gündelik hayattan dördüncü dalga feminist hareketlere uzanan geniş bir yelpazedeki yazılarını bir araya getiriyor.

Eseri yayına hazırlayanlar: Ülkü Doğanay, Halise Karaaslan Şanlı, İnan Özdemir Taştan.

 

 


Hülya Üstün, Hatice Erbay, Gülsen Ülker, Dilek Alıcıoğlu Cömert, Bilgen Tümen ve Aynur Demirdirek’in hazırladığı ‘Yaşını Gösteren Kadınlar – Yaşlanmanın Feminist Deneyimi’ adlı kitap, Dipnot Yayınları’ndan çıktı.

Kitabın tanıtımında, “Tartışacak, konuşacak çok şey var çünkü patriyarka, gençliğimizdekilere ek olarak, farklı ezme, sömürü biçimleriyle yaşlandığımızda da peşimizde. Kapitalizm ise yıkıcılığını daha derinden hissettiriyor, ayrımcılığı had safhada yaşatıyor bize. Tahakküm farklı biçimleriyle geliyor, şiddetin başka yüzlerini de görüyoruz ‘yaşlanan’ kadınlar olarak. Yaşadıklarımızı, gözlemlerimizi değerlendirirken sorularımız çeşitlendi. Feminist bakışımız bizi, olumsuz anlamlar yüklenen yaşlılık düşüncesinden uzak tutmaya yetiyor mu? Farklı kuşaktan feministler bir aradayken yaşlı ayrımcılığı hissediyor muyuz? Genç kadınların olumlu, güçlü bir yaşlılık fikriyle yaşlanması için yaşçılık, yaş ilişkileri konusunda farkındalık yaratmak için neler yapabiliriz?” ifadeleri yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz