Konak Kafkas Parkı, ‘Kafkas Anıtı’

0
55

Düzce Konak Düğün Salonu ve Çay Bahçesi, yıllardır birçok hikâyeye ev sahipliği yaptı. Düzce’nin merkezi mahallelerinden Uzunmustafa’da, henüz bir köy iken o zamanki ismiyle Tuğujhable’de kurulan Konak Gazinosu, Düzce’nin en gözde düğün salonu ve dernek gecelerinin vazgeçilmez gösteri ve konser salonu oldu. Ayrıca Çerkes büyüklerinin bir araya gelerek çay içtiği, sohbet ettiği ve hatta Düzce’de kimi arayıp sorsanız “Konağın bahçesindedir” yanıtını alabileceğiniz bir buluşma noktası haline gelerek Düzce Çerkesleri için bir hafıza mekânı özelliği taşır duruma geldi.

2020 yılında alınan kararla yıkılan Konak Düğün Salonu ve Çay Bahçesi’nin yerini, 2022 yılında temeli atılan ve 2023 yılında hizmete sunulan Sabiha Ulusoy Kütüphanesi aldı. Bulunduğu arsa Konak Kafkas Parkı olarak adlandırıldı ve Düzce Belediyesi tarafından kütüphanenin hemen yanında bir Kafkas Anıtı yapılacağı sözü verildi.

Kafkas Anıtı projesinin ortaya çıkış fikrini sorduğumuz Düzce Adige Kültür Derneği Yönetim Kurulu (YK) üyeleri şu açıklamayı yaptı: “Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün özgün bir fikri olarak Düzce Çerkes toplumunun bugüne kadar geçirmiş olduğu tarihsel süreci mitolojik Nart Destanı zenginliği içerisinde tarihsel, kültürel karakterleri ve olaylarıyla tanımlayacak bir rölyef çalışması yapılmasını istemesi ile ortaya çıktı. 2022 yılının bahar aylarında özellikle tematik anıt rölyefler konusunda ciddi çalışmaları olan ve 2004 yılından beri Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin önemli muhtelif sanatsal projelerinde ressam-heykeltıraş ve tasarımcı olarak çalışan Güngör Çınar Bey bu konuda çalışmalarına başladı. Yapmış olduğu bu hazırlık Dr. Faruk Özlü’nün önderliğinde 4 Haziran 2022 tarihinde Düzce’de bulunan Adige (Çerkes) Kültür Derneği ve Abhaz Kültür Derneği başkanları ile Adige-Abhaz toplumunun ileri gelenlerinin katıldığı toplantıda Güngör Bey tarafından topluma tanıtıldı. Sonuç olarak toplantıda dile getirilen görüşlerin dikkate alınarak çalışmanın son haline getirilmesi kararı alındı.

2023 yılı içerisinde hayata geçirilmesi planlanan anıt rölyef çeşitli nedenlerden dolayı 2024 yılı şubat ayı içerisinde bitirildi ve 16 Mart 2024 Cumartesi günü açılışı yapıldı.

Düzce, Anadolu’da farklı kültürleri bünyesinde barındıran özel bir şehir. Çerkesler ve Abhazlar özgün kültürel değerleri ve şehrin sosyoekonomik yapısına yaptıkları katkılarıyla Düzce’nin önemli bir unsuru olarak göze çarpıyor. Geçmişi günümüze bağlayan üç ana sahnede kompozisyon görselliğiyle modellenen bu kronolojik tematik anıt rölyef, Çerkeslerin ve onlarla benzer kaderi paylaşan Abhazların tarihlerinde yaşamış oldukları en büyük kırılma olan 1864 Çerkes soykırım ve sürgününe de anlamlı bir vurgu yapmakta.”

Protokolün yoğun ilgisi

16 Mart 2024 yılında açılışı yapılan Kafkas Anıtı’na Düzcelilerin ilgisi yoğundu. Açılış töreni, Düzce Çerkesleri ve farklı illerden açılış için gelen Çerkes nüfusunun yanı sıra Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce milletvekilleri Ayşe Keşir ve Talih Özcan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkanı Ünal Uluçay, KAFFED Genel Başkan yardımcıları ve YK üyeleri, Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi İbrahim Avidzba, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Levent Belin, Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı ve YK, Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı ve YK olmak üzere birçok sivil toplum örgütü yöneticisi ve üyelerinin katılımı ile kalabalık bir protokole ev sahipliği yaptı.

Açılış töreninde Çerkes sanatçılar Guser Mahmut Koçer, Abaze Gupse Koç ve Natho Zeki Yıldırım’ın eserleri de sergilendi. Tören sonrası Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün daveti ile bir iftar yemeği verilerek program sonlandırıldı.

 

Haber: Elif Tokgöz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz