Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

2 Haziran’da Pınarbaşı’nda yeniden sandık kurulacak

Türkiye’de 31 Mart Pazar günü sandık başına giden 48 milyon 256 bin 117 seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini belirlemişti.

Seçimlerin ardından yapılan itirazları inceleyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), belediye başkanlığı için Şanlıurfa’nın Hilvan, Kayseri’nin Pınarbaşı, Aksaray’ın Güzelyurt ilçeleriyle, Sivas Yıldızeli Güneykaya, Kırklareli Lüleburgaz Büyükkarıştıran, Tunceli Mazgirt Akpazar ve Aksaray Merkez Sağlık beldelerinde 2 Haziran’da yeniden sandık kurulmasına karar verdi.

Pınarbaşı’na kayyım atandı

18 bin 960 seçmenin oy kullanacağı Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde 2 Haziran’da tekrarlanacak yerel seçim için mücadele başladı.

31 Mart’ta Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Deniz Yağan 5 bin 82 oyla seçimi önde bitirmiş, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) adayı mevcut Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu ise 4 bin 758 oy almıştı. MHP’nin itirazı üzerine YSK tarafından “mühürsüz torba” gerekçesiyle seçim iptal edilmiş, Kayseri Vali Yardımcısı Ömer Tekeş, Pınarbaşı Belediye Başkanlığı’na kayyım olarak atanmıştı.

Medyascope’tan Cansu Timur’un haberine göre, CHP’nin adayı Deniz Yağan, itirazlarına rağmen seçimin iptal edilmesine “Tepeden alınan bir karardı. Daha YSK’ya evrakımız yeni gitmişken üç-dört saat içerisinde karar çıktı. Halkın iradesine haksızlık, saygısızlık yapıldı. Seçim hâkimine yapılan küfürler bir milletvekiline yakışacak şekilde değildi. Hakkıyla kazandığımız bir seçim iptal edilmesin diye elimden geleni yaptım” diyerek tepki gösterdi.

“Kayyım atanmasını biz talep ettik”

Kayyımun atanmasını CHP olarak talep ettiklerini açıklayan Yağan, “Kayyım atanmasını biz talep ettik çünkü burada bir sürü hukuksuzluk var. Belediyede yaşanan şeyler ayyuka çıktı. Herkes MHP yönetiminin yaptığı adaletsizliği biliyor. Onların gayesi seçim değildi, zaman kazanıp eksiklerine ilişkin fatura düzenlemekti” diye konuştu.

“Nüfus çok azaldı”

Pınarbaşı, Türkiye’de Çerkes nüfusunun en yoğun yaşadığı ilçelerden biri. Uzunyayla Kafkas Kültür Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Dursun Şıklaroğlu, Pınarbaşı’nın özelliklerini ve yurttaşların siyasi tercihlerini anlattı:

“Pınarbaşı’nda 63 Çerkes köyü var. Başlıca geçim kaynağı ise hayvancılık ve çiftçilik. Toprak, tarım yapmaya elverişli olmadığı için köylerin büyük bir bölümü tamamen boşalmadıysa bile nüfus çok azaldı. Nüfusun büyük bir bölümünü Çerkes ve Avşarlar oluşturuyor. Geçmişte Avşarların büyük çoğunluğu CHP’ye oy verirdi. Çerkeslerin büyük çoğunluğu Demokrat Parti’ye oy verirdi. Sonra Avşar kesimi MHP’ye meyletmeye başladı. Mahalli seçimlerde siyasi parti ayrımından çok, iyi hizmet eden kişi tercih edilir. Eskiye kıyasla halkta yavaş yavaş ‘Benim adayımı, bizden olanı destekleyeceğim’ ayrımı kırılıyor.”

MHP’li milletvekilinden sinkaflı küfürler

Seçim günü MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un seçim hâkimine yönelik sinkaflı sözleri ise sosyal medyada gündem olmuştu. Görüntülerde, Ersoy’un hâkime “Ben milletvekiliyim” dediği ve tartışmayı görevlilerin ayırmaya çalıştığı görüldü.

“MHP iş yapmadı, kaba gücüne, devlet gücüne güvendi”

Seçimin yenilenmesine giden süreçte seçim gününe ilişkin düşünceleri sorulan yurttaşlardan CHP’yi destekleyenler, “Bir milletvekili gelip hâkime söverse halk olarak yanında oluruz” derken MHP’yi destekleyenler ise “CHP’liler ortalığı kuşattı, kendi kafalarına göre yönlendirdiler. Kazandığımız seçimi yeniletiyorlar” diye konuştu.

Seçimlerde CHP’nin adayı Deniz Yağan’ı destekleyenler gerekçelerini, Pınarbaşı’nda yeterince hizmet alamadıklarını ve Yağan’ın 2019’da da aday olduğunu şu ifadelerle belirtiyor:

“Azıcık hizmet yapılsın. Pınarbaşımız köye döndü, iş sahamız yok. Hiçbir gelişme yok. Doktorundan öğretmenine, memuruna kadar hepsi burada çalışıyor, Kayseri’de harcıyor. Sandık görevlisi hastalandı. Görevli hastalanınca mühürlenmemiş. Sayımda herhangi bir usulsüzlük, hile yok ama tutanak öyle olduğu için ellerine şans geçti.”

“Bir milletvekili gelip hâkime söverse halk olarak yanında oluruz. MHP’liler de Deniz Yağan’a oy verecek. En az iki bin fark atacak, sandıkta ezecek. Bu kez oy çalamadılar çünkü üzerine düşüldü. Kazandığı seçimi Yağan’ın elinden almak istiyorlar.”

“Milletvekili geldi, hem halka hem de hâkime sövdü. Devlet gücüyle kazanılmış seçimi almak istedi. Sandıkta alamadığı seçimi masada almak istedi. MHP iş yapmadı, kaba gücüne, devlet gücüne güvendi. MHP yandaşlarının borçlarını, açığını kapatmak için uğraşıyor. Başkanın Pınarbaşı’ndan haberi yok.”

“Başbuğ’un memleketinde CHP’ye ne zaman belediye başkanlığı vermişsin?”

MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in ailesinin arsa meselesi nedeniyle Sultan Abdülaziz tarafından Pınarbaşı’ndan sürgün edildiği belirtiliyor. Buna göre Türkeş’in memleketi olarak anılan Pınarbaşı’nda Türkeş’in ismini alan bir park ve “Türklük Anıtı” bulunuyor. Seçmenler arasında MHP’yi destekleyenler bunu hatırlatarak, partinin yeniden kazanacağını şu sözlerle savunuyor:

“CHP’liler kuşattı, seçimi kendi kafalarına göre yönlendirdiler. Kazandığımız seçimi yenilettiler. Burası Başbuğ’un memleketi, burada CHP’ye ne zaman belediye başkanlığı vermişsin? Baki Başkan sağ olsun gereken kanuni işlemleri yürüttü, her şeyi açığa çıkardı. Yine de bu bizim için bir başarı değil. Biz elimizden giden seçime, çalınan oylarımıza üzüldük.”

”CHP kazandı, hakkı teslim edilmeliydi”

MHP’yi destekleyen seçmenlerden az sayıda da olsa bir kısmı bu seçimde CHP’nin adayı Yağan’a haksızlık yapıldığını ifade etti. Bir seçmen, “Seçimin iptal edilmesi doğru değil. CHP kazandı, hakkının teslim edilmesi gerekiyordu, etmediler. Ben MHP’liyim ama nereye oy vereceğim meçhul” diyerek düşüncesini açıkladı.

Pınarbaşı’nda iş yok, gençler göç ediyor

Yaklaşık 20 bin nüfusu bulunan ilçenin en büyük sorunları ise yurttaşlar tarafından gelişmemişlik, iş sahasının azlığı olarak sıralanıyor. 18 yaşının üzerindeki gençlerin pek çoğunun eğitim ve iş için terk ettiği ilçede yurttaşlar, “Beş yıldan bu yana kazma vurulmadı, hizmet gelmiyor”, “Buraya geri kalmışlık kâğıdı verilmesi gerekiyor. Gençlere ait iş sahası gerekiyor”, “30 senedir göç oluyor, gençler kaçıyor” diyerek şikâyetlerini sıraladı.

Yazarın Diğer Yazıları

Vefat

Jineps gazetesi eski yazarlarından, Silivri Kuzey Kafkas Kültür Derneği kurucu üyelerinden hukukçu ve yazar Hulusi Üstün vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha...

Ацәыргақәҵа

Ацәыргақәҵа «IS» – иаҳхысыз аамҭа амаӡақәа ҳзаазыртуаз, аха иқәццышәаа ицаз асахьаркыратә ҟазара арҿиамҭақәа ирызкуп. Амцабз иахәхаз ахьыршәыгәқәа ирцәынхаз ахәеи арацәеи заҵәык роуп. Иблит ажәлар...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img