Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde yaklaşık 8 bin erkek ve çocuğun katledildiği 11 Temmuz’u, “Soykırımı Düşünme ve Anma Günü” ilan etti.
Almanya, ABD ve Ruanda’nın başını çektiği 39’dan fazla ülkenin önerisiyle gündeme gelen “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” kararı, Bosnalı Sırplar ve Sırbistan’ın sert tepkisine rağmen 193 üyeli genel kurulda 84 üye ülkenin oylarıyla kabul edildi.
ABD, İngiltere ve Fransa, 11 Temmuz’un “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” ilan edilmesi yönünde oy kullandı.
Sırbistan, Rusya, Çin ve Macaristan’ın da aralarında bulunduğu 19 ülke, öneriye ret oyu verdi.
Brezilya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ermenistan, Slovakya ve Yunanistan dahil olmak üzere 68 ülke çekimser kalırken, 22 ülke oylamaya katılmadı.
BM Genel Kurulu’nda kabul edilen karar, 11 Temmuz’un “1995’teki Srebrenitsa Soykırımı Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” olarak belirlenmesinin yanı sıra, soykırımı inkâr edenlerin, soykırım ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle uluslararası mahkemeler tarafından suçlanan kişileri yücelten eylemlerin de kınanmasını öngörüyor.
Kararın nihai taslağına, Genel Kurul’un “Bosna-Hersek’te istikrarın korunması ve çeşitlilik içinde birliğin teşvik edilmesi yönündeki sarsılmaz kararlılığını” yineleyen bir ifade de eklendi.