Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Gürcistan Parlamentosu ‘yabancı ajan yasasını’ onayladı

Gürcistan Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) üyeliğine giden yolu tehlikeye atabilecek tartışmalı ‘yabancı ajan yasasını’ kabul etti.

Halkın protesto ettiği yasayı Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili veto etmişti. Yasa tasarısı, parlamentoda ilk onayını 17 Nisan’da, ikinci ve üçüncü onayını ise 1 Mayıs ve 14 Mayıs’ta almıştı. 18 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Zurabişvili’nin veto ettiği yasaya ilişkin oylama yapıldı. Parlamentoda yapılan oylamada, 4 “hayır” oyuna karşılık 84 “evet” oyu verildi. 76 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Yeni yasa, medya kuruluşları ve STK’ların fonlarının en az yüzde 20’sini yurtdışından almaları halinde yabancı ajan olarak kayıt yaptırmalarını gerektiriyor ve buna uymayanlara ağır para cezaları getiriyor.

Gürcistan’ın yönetim yetkilileri, “Şeffaflık Yasası” olarak adlandırdıkları yeni önlemin, iç siyaseti etkilemeye yönelik yabancı girişimleri engelleyeceğini iddia ediyor. Ancak eleştirmenler bu yasanın ifade özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtlayabileceği ve Gürcistan’ın AB üyeliği başvurusunu sabote edebileceği uyarısında bulunuyor.

Brüksel defalarca Gürcü milletvekillerini yasadan vazgeçmeye ve “Avrupa yolunda” kalmaya çağırdı. Washington da benzer kaygıları dile getirdi.

Yasanın kabul edilmesine tepki gösteren AB’nin dış politika şefi Josep Borrell, yasanın kabul edilmesinin ülkenin üyeliğe giden yolunu olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Borrell yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Avrupa Birliği, Gürcistan Parlamentosu’nun yabancı nüfuzun şeffaflığına ilişkin yasayı Cumhurbaşkanı’nın vetosuna rağmen kabul etmesinden ve Venedik Komisyonu’nun bu yasanın yürürlükten kaldırılmasına yönelik açık tavsiyesini içeren ayrıntılı hukuki argümanlarını göz ardı etmesinden derin üzüntü duymaktadır. Gürcistan makamlarını bu eğilimi tersine çevirmeye ve AB yolunda kararlılıkla ilerlemeye çağırıyoruz. Dinamikleri değiştirmek için hâlâ zaman var; ancak yönetim makamlarının güçlü bir kararlılık göstermesi gerekiyor.”

Yasaya karşı çıkanlar, Kremlin tarafından siyasi muhalifleri hedef almak, ayrımcılık yapmak ve nihayetinde yasadışı ilan etmek için kabul edilen benzer yasaları yansıttığını söyledikleri için yasayı “Rus yasası” olarak adlandırdı.

Yazarın Diğer Yazıları

Ders kitabı

Elizaveta Gogunokova ve Tamara Tanaşeva’nın hazırladığı “Türkçe Konuşanlar İçin Çerkes Dili (Kabardey Lehçesi) Uygulamalı Ders Kitabı”, Metropol Yayınları tarafından yayımlandı.

Ağır sıklette birinci Ahmed Hazbulatov

Rusya’nın Tver şehrinde 13-15 Aralık 2024 tarihlerinde, judo olimpiyat şampiyonu Sergey Petroviç Novikov’un anısına dövüş sanatları yarışması düzenlendi. Rusya’nın 24 bölgesinden 600’ün üzerinde sporcunun katıldığı...

Çeçen ve Oset güreşçiler madalya aldı

Khanty-Mansi Özerk Okrugu’nun Poykovski kentinde düzenlenen 19. V.N. Semenov Kupası Uluslararası Serbest Güreş Turnuvası’nda Çeçen sporcu Halid Yakhiev (79 kg) ve Oset güreşçi Cambulat...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img