Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kadın yazarlardan 4 yeni kitap

Arka sokakların çalıkuşları:

“Kötü Kızlar”

Sadece kadın yazarların kitaplarını yayımlayan Medusa Yayınları’nın ikinci kitabı Camila Sosa Villada’nın ilk romanı “Kötü Kızlar” oldu.

Camila, küfürbaz şair, arka sokakların çalıkuşu, anarşist bir azize, bir rock’n roll queer…

Otobiyografik bir çalışma olan “Kötü Kızlar” 2020’de İspanya’da yayımlanmış ve birçok dile çevrilmişti. Vanity Fair’de romanla ilgili “Pedro Almodóvar filmlerini anımsatan bir hayat” tanımı yapıldı.


Erkek bedenine odaklanan dünyaya düzeltme: “Havva”

Kadın bedeni insanın 200 yıllık evrimine nasıl liderlik etti? Kadınlar neden erkeklerden daha uzun yaşıyor? Peki ama kadınların alzheimer hastası olma ihtimali neden daha yüksek? Cinsiyetçilik evrimi nasıl etkiliyor? Kızlar neden ergenliğe kadar akademik testlerde bütün alanlarda erkeklerden daha iyi sonuçlar elde ederken ergenlikten sonra dengeler değişiyor? Neden kadınlar menopozda her gece ter içinde uyanıyor?

Bu soruların cevapları Cat Bohannon’ın, dünyada 23 dile çevrilen, Hep Kitap etiketiyle raflarda yerini alan “Havva”, “erkek bedenine odaklanan bir dünya için acil ve gerekli bir düzeltme” niteliğinde.


Geçmişten günümüze

“Kadın Hareketi”

Dorlion Yayınları’nın yayımladığı “Kadın Hareketi” adlı eser, kadın hakları ve değerleri üzerine derinlemesine bir inceleme sunuyor.

Kitabın yazarı Ellen Key, kadın hareketinin tarihini ve etkisini gözler önüne sererken, çağdaş feminizmin doğuşunu ve gelişimini inceliyor. Kadın hareketinin etkilediği ruhsal ve psikolojik koşulları ele alırken, bireylerin ve toplumun bu dönüşümlere nasıl tepki verdiğini analiz eden Key, geçmiş ve günümüz arasında paralellikler kurarak kadın haklarının nasıl geliştiğini ve değiştiğini gösteriyor.


 Soru ve yanıtlarla

“Bir Olmayan O Cinsiyet”

Otonom Yayıncılık’tan çıkan “Bir Olmayan O Cinsiyet”in yazarı Luce Irigaray, “Dişili bastırmayan, onun çokluğunu bire indirgemeyen bir libidinal ekonomi, bir dil, bir toplum neye benzerdi? Kadınların politikayla ilişkisi nasıl olacak? Kuramlarla? Bilimlerle? Kadın olarak nasıl konuşacağız?” gibi soruların yanıtlarını sıralıyor. Irigaray’ın sorduğu soruların birçok dili, birçok ruhu, birçok sesi var. Bir analizin kılı kırk yaran titizliği de var metinlerinde, kanıtlamanın kendinden eminliği ve cesareti de.

 

Yazarın Diğer Yazıları

3 gemide 3.000 Çerkes

Kıbrıs’ta can pazarı Fransa’nın Larnaka konsolosu Louis Dumesnil de Maricourt’un oğlu Léon de Maricourt (1842-1902), 1864’ün ekim ayının sonlarında Kıbrıs’a gitmişti. Daha sonra Kudüs’ü ziyaret...

CHP’de ön seçim

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), cumhurbaşkanı adayını belirlemek amacıyla 23 Mart Pazar günü ön seçim yapma kararı aldı. Yaklaşık 1,6 milyon üyesi bulunan CHP, bu...

EĞİTİM-SEN etkinlikleri

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’ndan (Eğitim-Sen), 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, anadilde eğitimin temel bir hak olduğu ifade edildi. Eğitim-Sen’in açıklamasında şunlar...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img