İspanya’da sol koalisyon hükümeti, 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararını onayladı. Norveç ve İrlanda da Filistin devletini resmen tanıdıklarını duyurdu.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, televizyona yaptığı konuşmada, “Bu tarihi bir karar ve tek bir amacı var, o da İsrailliler ve Filistinlilerin barışa ulaşmasına yardımcı olmaktır” dedi.
Sanchez, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Filistin devletinin tanınmasının “uygulanabilir” olması gerektiğinin altını çizerek, “Gazze ve Batı Şeria aynı Filistin yönetimi altında, aralarında bir koridor ile birleşmeli ve Doğu Kudüs başkenti olmalıdır. Filistin ulusal yönetimi altında birleşmelidir” demişti.
İrlanda ve Norveç de ortaklaşa açıkladıkları kararı resmileştirerek İspanya’yı takip ettiler.
Dublin’de İrlanda Parlamentosu’nun bulunduğu Leinster House’un önünde Filistin bayrağı göndere çekildi.
İrlanda Başbakanı Simon Harris, Bakanlar Kurulu’nun kararı resmen onaylamak üzere toplanmasından önce yaptığı kısa açıklamada, “Bu, çok önemli bir an ve bence dünyaya, kimilerinin ne yazık ki bombalayarak unutturmaya çalıştığı bir dönemde iki devletli çözüm umudunu ve hedefini canlı tutmaya katkı sağlamak için ülke olarak atabileceğiniz pratik adımlar olduğuna dair bir mesaj gönderiyor” diye konuştu.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide de yaptığı açıklamada “Norveç, 30 yılı aşkın bir süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri olmuştur. Norveç’in Filistin’i resmen bir devlet olarak tanıdığı bugün, Norveç-Filistin arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktasıdır” ifadelerine yer verdi. Eide, 26 Mayıs’ta Brüksel’de ülkesinin Filistin devletini tanıdığını gösteren belgeleri Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’ya teslim etmişti.
Filistin’i, Birleşmiş Milletler’in üçte ikisinden fazlasına denk gelen 140 civarında ülke tanıyor olsa da Batılı büyük güçlerden hiçbiri şu ana kadar bunu yapmamıştı.
ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, bağımsız Filistin devletini resmen tanımıyor.
Analistlere göre üç Avrupa ülkesinin tanıyan ülkeler kervanına katılması, dünya kamuoyunda bir “zafer” anlamına geliyor.
Tel Aviv’den tepki
Tel Aviv yönetimi, Gazze’de devam eden savaş üzerinde hemen etkisi olmayacak bu diplomatik adımı eleştirdi.
Üç ülkenin resmi duyurusunun ardından sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Madrid’e sert tepki göstererek Sanchez hükümetinin “Yahudilere karşı soykırım ve savaş suçlarının teşvik edilmesinde suç ortağı olduğunu” iddia etti.