Anti-Bolşevik Uluslar Bloku (ABN) mültecilerin kurduğu bir örgüttü. Daha doğrusu siyasi mülteci örgütlerinin koordinasyon merkeziydi. ABN’yi kuran mülteciler Sovyetler Birliği ve diğer sosyalist ülkelerden çıkmışlardı. Örgüt aynı zamanda eski Nazi işbirlikçilerinin dünya çapındaki en yaygın ve en etkili şemsiye organizasyonu olarak biliniyordu.
Örgütün kökleri 1943 yılının kasım ayına dayanır. ABN Ukrayna’ya bağlı Jitomir yakınlarında yapılan bir toplantıda kuruldu. Toplantı, Ukrayna Milliyetçileri Örgütü’nün (OUN) girişimiyle düzenlenmişti. Katılımcılar Rus olmayan halkların temsilcileriydi. Toplantıda örgütün amacı belirlendi. Bu amaç, katılımcıların ifadesiyle, “Rus komünizmine” karşı ortak devrimci mücadeleydi. ABN’nin hedefi komünistleri iktidardan indirmek, Sovyetler Birliği’ni dağıtmak, yerine ulusal devletler kurmaktı. Örgüt 1946 yılında Münih kentinde kurumsal bir yapıya büründü. Kapılarını Ukraynalılar dışındaki Doğu Avrupalı mültecilere de açtı. Bununla birlikte, ABN içindeki en faal gruplar, Ukraynalı örgütler olmaya devam etti.
Aşağıdaki örgütler en başından itibaren ya da bir süre için ABN çatısı altında faaliyet gösterdiler:
- Özgür Ermenistan Komitesi,
- Bulgar Ulusal Cephesi,
- Belarus Merkez Konseyi,
- Kazak (Cossack) Ulusal Kurtuluş Hareketi,
- Hırvat Ulusal Kurtuluş Hareketi,
- Çek Özgürlük Hareketi,
- Çek Ulusal Komitesi,
- Estonya Kurtuluş Hareketi,
- Estonyalı Özgürlük Savaşçıları Birliği,
- Gürcü Ulusal Örgütü,
- Macar Kurtuluş Hareketi,
- Macar Mindszenty Hareketi,
- Letonya Komünizmle Mücadele Birliği,
- Litvanya Yeniden Doğuş Hareketi,
- Slovak Kurtuluş Komitesi,
- Türkistan Ulusal Birlik Komitesi,
- Birleşik Atamanlar Örgütü,
- Ukrayna Ulusçuları Örgütü (Banderacılar).
1970’li yıllarda ABN’ye iki anti-komünist örgüt daha dahil oldu. Bunlar “Vietnam’ın Özgürlüğü İçin” ve “Özgür Küba” adlı örgütlerdi.
ABN’nin en faal olduğu yerler ABD, Kanada ve Büyük Britanya idi. Bir de “ABN’nin Amerikalı Dostları” gibi destek örgütleri vardı. Aralarında Belçika, İtalya, Avustralya ve Arjantin’in bulunduğu ülkelerde ise ABN yerel şubeler ve gruplar tarafından temsil ediliyordu.
ABN’nin ilk başkanı Ukraynalı Yaroslav Stetsko idi. Stetsko örgütün kurulduğu 1946 yılından hayatını kaybettiği 1986 yılına kadar bu görevde kaldı. Stetsko’dan sonra başkanlık görevine dul eşi Slava Stetsko geldi.
ABN Halklar Konseyi’nin başkanları arasında Letonyalı Alfred Berzins, Özbek Veli Kayum Han, Slovak Profesör Ferdinand Durcanski, Macar General Farkas de Kisbarnak ve Belarus Profesör R. Ostrowski vardı. Gürcü Dr. Niko Nakashidze ve Slovak Dr. C. E. Pokorny de uzun süre genel sekreter olarak görev yaptılar.
ABN’nin faaliyetleri arasında Sovyet-karşıtı kitlesel mitingler ve protesto gösterileri düzenlemek, basın toplantıları ve uluslararası kongreler yapmak, memorandumlar hazırlamak sayılabilir. Dünya Anti-Komünist Birliği (World Anti-Communist League/WACL) ve Avrupa Özgürlük Konseyi ABN’nin işbirliği yaptığı kuruluşlar arasındaydı. ABN Sovyetler Birliği’nin çökmesinden birkaç sene sonra, 1996 yılında dağıldı.