Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kitap: Reyhanlı Çerkesleri (Adigeler) ile Direnen Kültür

Bechımko Mustafa Şaban Oğur

Bu çalışmada, tarihi, kültürü, politik hareketliliği ve geleceği ile Reyhanlı Çerkes toplumu mercek altına alınmıştır.

Bu çalışmanın konu aldığı olayların başlangıç tarihi, bugün Reyhanlı’da ikamet eden bir avuç Çerkesin atalarının anavatanlarından çıkartıldıkları yıl olan 1864’tür. Büyük Çerkes Sürgünü’nde Çerkesya’dan çıkarılıp önce Rumeli’ye, daha sonra da Reyhanlı’ya sürülmeleri, bu süreçte başlarından geçenler, yerleştikleri bölgedeki toplumsal çalkantılar ve bunun oluşturduğu etkiler, asimilasyon ve yönetimlerin etkisi, bunlara karşı geliştirdikleri kültürel ve politik direnç ile tüm bunlara rağmen uğradıkları değişim bu kitabın çalışma konusunu oluşturuyor.

Çalışma gerçekleştirilirken Reyhanlı Çerkeslerinin varlık mücadelesine tesir eden bilinen tüm olaylar araştırılmış ve bunlara dair yazılı dokümanların tamamı gözden geçirilmiştir. Ayrıca, bölge sakinleriyle sözlü görüşmeler yapılarak sürgüne dair önceki nesillerden aktarılan bilgiler sesli ve görüntülü olarak kayda alınmış, kitabın yazımında ana malzeme olarak kullanılmıştır.

Yazarın Diğer Yazıları

Sürgün ve soykırım temalı yarışmalar

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 160. yıldönümü kapsamında düzenlediği afiş ve resim yarışmalarının duyurusunu yaptı. Afiş yarışması: https://kaffed.org/2024/03/28/cerkes-soykirimi-ve-surgununun-160-yili-afis-yarismasi/ Resim yarışması:...

AÇD müzik şöleni

Ankara Çerkes Derneği’nin organize ettiği “Wored Gecesi” 27 Nisan 2024 saat 19.30’da Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Selçuk Sımsım ABIGI kadrosunda

Araştırmacı yazar Selçuk Sol Sımsım, Abhaz Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Arda Aşuba’nın onayıyla 1 Nisan 2024 itibariyle Abhaz Araştırmaları Enstitüsü (ABIGI) kadrosuna alındı.  

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img