Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Anadilde eğitim haktır

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Anadil Günü’nün bu yılki teması, anadilde eğitim hakkı oldu. UNESCO, bu kapsamda üyelerini anadilde eğitimi teşvik etmeye çağırdı.

Dünya Anadil Günü, kaybolmaya yüz tutmuş dilleri de akıllara getirdi. Tehlike Altındaki Diller Dünya Atlası’nın Mart 2013 versiyonunda, 2 bin 500’den fazla dil yer alıyor. Bunlar arasında Türkiye ve çevresinden de 18 dil bulunuyor. Bu yılki listede bir değişiklik olmadı.
Türkiye’de yok olma tehlikesi altında olan ya da yok olmuş diller şöyle sıralandı: Abhazca, Abazaca, Adıgece, Kapadokya Yunancası, Gagavuzca, Hertevince, Hemşince, Ladino, Kabardeyce, Lazca, Mlahsô, Pontus lehçesi, Romanca, Suret, Turoyo, Ubıhça, Batı Ermenicesi, Zazaca.

Yazarın Diğer Yazıları

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

«Аҧсуа Аџьыка»

Сақариа Хәаахәҭра-Ааглыхра Апалата (SATSO) адҵааларала, Аҭырқә Патент-Марка Наплакы, «Аҧсуа Аџьыка» ахьӡ, Сақариа ақалақь ишатәу иӡбаны, иақәшаҳаҭит. «Аҧсуа Аџьыка» аншьан нацла, Сақариа ахьӡ аҿы ианҵо...

Сымсым Аҧсуаҭҵааратә Институт акадр аҿы

Аҭҵааҩы-Ашәҟәҩы Сымсым Селчуқ Сол, Аҧсуаҭҵааратә Институт адиректор Арда Ашәба инапаҵаҩрала, Мшаҧымза 1 инаркны институт акадр далахәхит.

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img