Abhaz bayrağı kutup yatağında

0
487

Moskova / Ajans Kafkas – Rusya, Gürcistan’ı çok kızdıracak bir icraata daha imza attı. Şaka gibi ama Rusya, Ay’a ayak basmakla eş tuttuğu Kuzey Kutbundaki keşif yolculuğu sırasında Arktik’in 4 bin 300 metre derinliğindeki deniz yatağına Abhazya bayrağını dikti. 

Rusya, keşif gezisini 10 milyar ton petrol rezervi olduğu sanılan 1,2 milyon km.’lik Lomonosov Sıradağları’nın denizaltından Rusya (Sibirya) Anakarasına bağlantısını ispat için yapmıştı. Keşif heyetinin başkan olan Rus milletvekili Artur Çilingarov, Arktik’in dibine indiklerinde Abhaz bayrağını da yükselttiklerini açıkladı. Çilingarov, Çarşamba günü Moskova’ya dönüşünde düzenlenen basın toplantısında Abhaz temsilci Dmitri Purim de keşif ekibinin üyesiydi. O Cumhuriyetin bayrağını dikti dedi. 

Çilingarov Abhazya bayrağı dışında 10 bölgenin bayraklarının da Arktik yatağına indirdiklerini söyledi. 

Kuzey Kutbunun paylaşım savaşı buzulların eriyip geçit vermesiyle kızıştı. İlk hamleyi Rusya yaparken kıyıdaş ülkeler ABD, Kanada, Norveç ve Danimarka da geri kalmamanın telaşında. Kanada hükümeti, potansiyel petrol yataklarının bulunduğu Kuzeybatı Geçidi’nde egemenliği garantilemek için Arktik’te askeri varlığını artıracağını ve deniz üssü kuracağını duyurdu. ABD jeolojik Araştırma Kurumu dünya petrol rezervlerinin yüzde 25’ini Arktik Okyanusu’nun dibinde yattığın belirtiyor. Arktik’in 3 trilyon 200 milyar metreküplük dev doğalgaz rezervleri bulunduğu da sanılıyor. Bu ‘cazip hazine’, okyanus yüzeyindeki buz tabakaları, sondaj, pompalama ve depolamayı imkansız ya da astronomik maliyetli kılması yüzünden erişilmez durumdaydı.. Ama küresel ısınmanın buz tabakalarını eritmesi, bölgeyi araştırma ve ekonomik faaliyetler açısından ulaşılabilir kıldı. Uzmanlar Kuzeybatı Geçidi’nin buzların erimesiyle giderek açılacağı ve 2050 itibarıyla yıl boyu kargo taşımacılığına elverişli olacağına inanıyor. Bu da, petrol ve doğalgaz sevkiyatının yapılabileceği ve Avrupa-Asya arasında kestirme sevkiyat yolu açılacağı anlamına geliyor. 

 

Sayı : 2007 08