Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP) “Adil, demokratik barış için buluşuyoruz!” başlıklı etkinliği 13 Aralık’ta, İstanbul’da Şişli Tiyatrosu’nda yapıldı.
Etkinlik ESP Eş Genel Başkanı Murat Çepni’nin konuşmasıyla başladı. Çepni özetle şunları söyledi: “Kürt sorununun çözümsüzlüğü yoksulların sorunudur. Her birimizin kendi cephesinden yalnızca dayanışma ilişkisi değil, aynı zamanda mücadele çağrısı ile ilişkilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun nasıl yapılacağı bir belirsizlik değil, tarihte halkların bir arada eşitçe yaşadığını, eşitlik olmadan kardeşlik ve barışın olmayacağını biliyoruz. Çok sayıda örnek var. Bunların biri Sovyet sosyalizmidir. Halkların 70 yıl boyunca eşitlik ve kardeşlik içinde yaşadığı biricik örneklerdendir. Çöküş sonrası yaşananları biliyoruz. Fakat bir örnek de Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye’de somut, yanı başımızda bugün yaşanan örnektir. Halklar Ortadoğu kaosunda pekâlâ eşitlik ve kardeşlik temelinde demokratik, halkçı, kadın özgürlükçü, ekolojik bir perspektifle bir arada yaşanabileceğini gösterdi.”
Ardından sırasıyla ESP Sosyalist Kadın Meclisleri Genel Sözcüsü Tanya Kara, Sosyalist Yurtseverler adına Ramazan Karakaya, Alevi Bektaşi Federasyonu’ndan Aydın Deniz, Jineps Gazetesi adına Yayın Kurulu Üyesi Erdoğan Yılmaz, Romanlar adına Aytaç, Arap Alevi Federasyon Girişimi’nden Necati Oğural, İkizdere Çevre Derneği’nden ve İkizdere direnişçilerinden Osman Baş, Polen Ekoloji Kolektifi Eşbaşkanı Çise Yıldız söz aldı.

İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen yemekhane zammı protestolarına katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nden Azerbaycan’a sınır dışı edilen Nanaxanim Babazade’nin sesli mesajının yayınından ardından Makedon halkından İslam Arpat, DEM Parti Giresun Temsilcisi Ramazan Doğru, Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu kürsüden seslendi.
Kandıra Kadın Kapalı Hapishanesi’ndeki Halkların Demokratik Partisi eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın mesajının okunmasından sonra Rumlar adına Katrin Nikolao, Barış için Kadın Mücadelesi’nden Feride Eralp, Antikapitalist Müslümanlar adına Doğan Özkan, İzmir Roman Hareketi adına Cumhur Ülker ezilenlerin kürsüsünden konuştu.
ESP Eş Genel Başkanı Hatice Deniz Aktaş’ın Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nden mesajının da okunduğu “Adil, demokratik barış için buluşuyoruz!” toplantısı ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezin Uçar’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.







