Artık Yeter! Düğünlerde Silah Atmaya Son Verilsin, Daha Kaç Can Kurban Etmemiz Gerekiyor 

0
487

Özel İnegöl Sürücü Kursu sahibi, Jineps Gazetesi abonesi ve İnegöl’deki Çerkesler arasında saylan simalardan olan Tayfur Akoy; ailesiyle birlikte yakın dostu Yalın Yılmaz’ın oğlu Behçet için düzenlediği sünnet dününde akı almaz bir acı yaşandı. Akoy’un Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencisi kızı Sezin Akoy (20) ve yanındakiler, bu düğün esnasında sözde kutlama bahanesi ile ateşlenen tüfeklerden çıkan kurşunlara heder oldu. Kurşunların karna ve başına isabet ettiği Sezin Akoy, hastane kaldırılırken yolda hayatın kaybetti. Çeşitli yererinden yaralan Uğur Akgül (5), Nurgül Ak (34), Nazmi Şahin (65) ve Rıza Er (71), İnegöl Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Nazmi Şahin ve Rıza Er, hayati tehlikelerinin süremsi üzerine Bursa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Jandarma ekipleri olayla ilgili oldukları gerekçesi ile gözaltına aldığı 17 yaşında bir kişi tutuklanarak cezaevine kondu. 

Hayatın kaybeden 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Sezin Akoy, 24.07.2006 günü toprağa veridi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı 2. sınıf öürencisi Sezin Akoy’un (19) Rüştüye köyünde düzenlenen cenaze törenine, ailesi, yakınları, çeşitli illerden gelen üniversite arkadaşları ve İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. 

Sezin Akoy’n annesi Gülfer, kız kardeşleri Gizem (20) ve Sahra (11) ile babaannesi Hikmet Akoy tören boyunca gözyaşı döktü. 

 

Acılı babanın feryadı  

İnegöl’de sürücü kursu sahibi olan baba Tayfur Akoy, cenaze törenine katılanlara hitaben yaptığı konuşmada 

 “Yaşanan bu durum cehaletin, bilgisizliği bir sonucudur” dedi. 

Toplumumuzun saygı ve sevgiye önem veren bit toplum olduğunu ifade eden Akoy, şöyle konuştu: “Ancak, ne yazık ki annelerimiz, babalarımız, çocuklarını terbiye etmiyorlar. Çocukların kıyı köşelere gönderilmesine göz yumuyorlar. Lütfen, artık buna bir son verelim. Bu 1-2 kişinin demesiyle olmaz. Halkın genel anlamda buna sahip çıkması, destek olması lazım. Herkesin üzerine düşey görevi yerine getirmesi lazım. Onlara, güzel, iyi şeyler, sevgi ve saygıyı öğretmeliyiz. Eğer, toplumda saygı olmaz ise o toplumdan hiçbir şey olmaz.” 

Üniversite arkadaşları 

Sezin Akoy’un sınıf arkadaşı Yeliz Yurtbilir de (20) Sezin’in canayakın, sevimli ve derslerinde başarılı biri olduğunu söyledi. 

Sezin’in bir roman çıkarmaya karar verdiğini, beş deneme yazısının bulunduğunu ifade eden Yurtbilir, “ölüm haberini duyunca adeta şok olduk. Artık bireysel silahlanmaya son verilmesi lazım. Bu ne ilk ne de son olacak. Ancak, birilerinin artık harekete geçerek, “maganda” kurbanlarının bir daha olmaması için çalışması gerekiyor” dedi. 

Aynı okuldan Hakan Çağıran da (21) Sezin’i “hayata ışık saçan biri” olarak tanımlarken, duygularını şu sözlerle ifade etti: 

”Çok özverili çalışmalar yapıyordu. Derslerinde inanılmaz başarılıydı. Herkes onu örnek alıyordu. Böylesine hayata bağı birinin “maganda” kurşunuyla hayatını kaybetmesi bizi çok üzdü. Toplumun bu yarasını artık sarmamız gerekiyor. Bu yüzden herkes üzerine düşen görevi yapsın artık. Sadece konuşmalarla bu iş çözülmez. Özellikle köylerden, küçük beldelerden başlayarak eğitim çalışmaları yapılması lazım.” 

Sezin Akoy’n cenazesi daha sonra, kınan cenaze namazının ardından köy mezarlığına defnedildi. Biz de Jineps Gazetesi olarak Akoy ailesine ve Sezin’in tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyor; bundan sonra bu tür acılarla bir daha karşılamamak için tıpkı Abaza köylerinin yaptı gibi, düğünlerde silah atma adetine son verilmesinin gerekliliğini bir kez daha yineliyoruz. 

  

Sayı : 2006 08