Gürcistan’ın Saldırısına Çerkesler Sessiz Kalmayacak

0
491

Adıge Xase, son günlerde Güney Osetya ve Abhazya çevresinde durumun gerginleşmesi ile ilgili olarak 14 Temmuz’da bir bildiri yayınladı.  

Bildiri metni şöyle: 

“Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Adıge-Xase sivil toplum kuruluşu, Gürcistan’ın G-8 zirvesi öncesi, açık bir şekilde Güney Osetya ve Abhazya topraklarında silahlı saldırı gerçekleştirme hazırlığında olduğu haberi konusunda büyük endişe duymaktadır. 

Görünen o ki, Gürcistan yönetimi, okyanus ötesi müttefiki tarafından onaylanan planlarını gizlememektedir. Gürcistan yönetimi tarafından kaba bir şekilde barış ortamının bozulması, Rus barış güçlerinin faaliyetlerini baltalama gayreti, Gürcistan’ın büyük çaplı bir askeri operasyon hazırlığı, egemen devletler karşı yönlendirilmiş ciddi bir askeri-politik provokasyon, Kafkasya’da ve Rusya’nın güneyinde barışçıl sosyo-politik istikrarı bozmaktadır. 

Gürcistan’ın tutumuna karşı ciddi endişelerimizi belirterek, kararlı bir şekilde bildiriyoruz ki, Çerkes halkı, aynı kökten gelen Abhaz halkını yalnız bırakmayacaktır ve olası askeri harekatlara karşı aynı şekilde cevap vermeye kendinde hak görmektedir.” 

Adıgey’deki Abhaz Gönüllüleri Birliği de Güney Osetya’yı korumak için harekete geçeceklerini bildirdi.  

Abhazya Gönüllüleri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Adıge Xase üyesi Amin Zehov’da, bugün bir bildiri yayınladı. Bildiride, gerginliğin artması halinde, Adıge gönüllülerin Güney Osetya’yı savunmak için hazır olduğuna dair Tshinvali’yle anlaşmaları olduğunu belirten Amin Zehov, Regnum ajansına verdiği demeçte, “Biz Güney Osetya’daki gerginlikten dolayı ciddi endişe duyuyoruz ve Gürcistan yönetiminden, Güney Osetya sorunun çözümü için askeri harekat seçeneğini kullanmamasını talep ediyoruz. 

2003 yılından beri, bu cumhuriyetin yönetimi ve Devlet Başkanı ile yapılmış bir anlaşmamız bulunmaktadır. Kafkasya’nın bütün bölgelerinden gönüllüler gelecektir, bu yüzden barış güçleri çıkarılsa bile Güney Osetya savunmasız kalmayacaktır” dedi. 

  

Haber: Ajans Kafkas 

15.07.2006 – Nalçik 

 

Sayı : 2006 08