Konya’da Bir Çerkes Köyü: İhsaniye (Gaziler)

0
1344

Konya’nın Ilgın İlçesine bağlı bir köy. Eski adı Gaziler köyü, yeni adı İhsaniye. Konya’ya 78 km, Ilgın’a 17 km uzaklıkta bir köy. Konya-İstanbul asfaltına 5 km uzaklıkta şirin bir köy. 100 hanelik bir köy iken şehirlere göçler sonucu 10-15 haneye düşen ama son yıllarda tekrar köye dönen gençlerle nüfusu yeniden çoğalan bir köy. Çevresindeki köylerde ya-şayan insanların tanımıyla, şirin bir Amerika köyü gibi… 

Son beş yıldır köye dönüş projesi dahilinde köye dönen 25 gazilerinin yaptırdığı 25 küçük villa ile sanki bir Amerikan köyü. Bol sebze meyve yetişen bahçeler içerisinde birbirini seven sayan sanki aynı babanın çocukları gibi yirmi beş aile. Çok sayıda üniversite mezunu o-lan, okumayı seven kültürlü insanlar yetiştiren bir köy. Rahmetli Lütfi Akdemir Paşa’nın köyü. Çok sayı-da iş adamı, doktor, mühendis, avukat ve öğretmeni olan bir köy. Geleneklerine bağlı insanların olduğu bu köyde yeni nesil ne yazık ki Çerkesceyi konuşamıyor. 

Tarımla uğraşan insanları ne yazık ki topraklarını elden çıkarmış ve şehirde işçi ya da memur olmayı seçmiş. Bu neslin çocukları şimdi tekrar köylerine dönerek yazlık evlerini yapıyor. Her yıl köyde artık bir ya da birkaç Çerkes düğünü yapılabiliyor. 

Köyün çevresinde Zebiller, Atlantı, Pute gibi diğer Çerkes köyleriyle bağlantıları ve ilişkileri gayet iyi. Ama bu köylerde de çok fazla Çerkes kalmadı. Umudumuz daha mutlu daha dostça günler yaşamak. 

Naci Atalay 

Sistem Dershaneleri Kurucusu 

KONYA 

 

Sayı : 2006 08