Sinop Hayır Dedi, Sıra Akkuyu’da 

0
487

Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santrale karşı 17-23 Temmuz tarihleri arasında Sinop’ta bir şenlik yapma kararı alan Nükleer karşıtı Platform, şenlik süresince kamp da kurarak, “Nükleersiz Yaşam Şenliği’ne destek olmak amacıyla Sinop’a gelen ikisi kardeş üç üniversiteli genç, serinlemek için girdikleri denizde boğularak hayatını kaybetti. 

Nükleersiz Yaşam Şenliği’ne katılmak üzere Sinop’a gelen grubun kamp yaptığı Akliman mevkiinde denize girerek serinlemek isteyen gruptan 6 kişi bir anda akıntıya kapıldı. Akıntıya kapılan gençlerden Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Soner Bata (24) ve kardeşi Ömer Bata (22) , Gazi Üniversitesi öğrencisi Güneş Korkmaz (22) kayboldu. Cenazeleri birkaç gün sonra Karadeniz açıklarında bulunan genler içim hem Sinop’ta hem de Ankara’da tören düzenlendi. Güzel başlayan nükleer karşıtı eylem bu acı olayla son buldu. 

Mücadele sürecek 

Sinop’ta Nisan ayında 10 bin kişilik bir miting gerçekleştiren Nükleer Karşıtı Platform’un bir sonraki durağı Mersin Akkuyu olacak. Nükleere karşı eylem ve etkinlikleri güçlendirme kararı alan platform bileşenleri, 5-6 Ağustos’ta Akkuyu’da Türkiye merkezi bir miting düzenlenecek. 

Ayrıca, imza kampanyaları sürdürülecek. İstanbul’dan 10 kişilik bir grup temsili olarak Ankara’ya yürüyecek ve Kasım ayında Ankara’da yapılacak merkezi bir miting ile imzalar Enerji Bakanlığı’na sunulacak. Ve nükleer santrallerin içi boş bir balon olduğu, çeşitli illerde gezdirilecek olan dev bir balonla vurgulanacak. Balon Sinop’ta söndürülecek. 

Mersin’de nükleer santral tepkisi 

Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı ve Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Kamer Gülbeyaz, 6 Temmuz günü Mersin Nükleer karşıtı Platformu’nu oluşturan 34 sendika, siyasi parti, dernek ve oda adına Mersin Tabip Odası’nda bir basın açıklaması yaparak, 6 Ağustos’ta Akkuyu’da yapılacak nükleer karşıtı şenliklere herkesi beklediklerini söyledi. 

Açıklamada Türkiye’de nükleer enerji santrali kurulmasını a dönük tüm argümanların bilim dışı olduğu ve gerçekleri yansıtmadığı belirtildi. 

Platform Sözcüsü Gülbeyaz, Türkiye’nin nükleer enerji santraline ihtiyacı olmadığını belirterek, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi durumunda, ülkenin 2030 yılında dahi elektrik talebini karşılayabilecek kaynaklara sahip olduğunu söyledi. 

29 Nisan’da Sinop’ta yapan nükleer enerji karşıtı mitingin bir benzerinin de Ağustos’ta Akkuyu’da yapılacağını kaydeden Gülbeyaz, yapılacak nükleer karşıtı şenliklere herkesi davet ettiklerini dile getirdi. Nükleer enerji karşıtı eylem ve etkinliklerin, Türkiye’de nükleer enerji santrali kurma girişimleri sona erinceye kadar devam edeceğine değinen Gülbeyaz, “Çocuklarımıza sağlıklı bir çevrede yaşama olanağı tanıyabilmek için bir kez daha nükleer santrallere hayır diyoruz” dedi. 

 

Sayı : 2006 08