Amerikalı Diplomatlar Abhazya’da, Hayırdır İnşallah! 

0
476

ABD Devlet sekreteri yardımcısı danışmanı Metyu Brayz, beraberinde ABD Gürcistan büyükelçisi Jhon Tefft ve Kafkasya ve bölgesel çatışmalar dairesi direktörü Elizabeth Rud ile Abhazya’ya geldi. Delegasyon, Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Stanislav Lakoba tarafından kabul edildi. 

Metyu Brayz Şamba ile görüşmesine ‘Umarım internet ortamında benimle ilgili duyduklarınıza inanmamışsınızdır, zira bunların ne yazık ki çoğu uydurma’ diyerek başladı. Brayz, Örneğin dün Tiflis’deki basın toplantısı ile ilgili notları az önce gördüm. Sözlerim tamamen çarpıtılmış, ben orada açık bir şekilde Gürcistan İran ilişkileri konusundaki fikirlerimi söylüyorum, onlar başka şey yazıyorlar, daha önce de sanki Gürcistan’ın Kudri’deki operasyonuna ‘tekrarı fena olmaz’ demişim gibi yayınlar yapıldı, oysa sözlerim tamamen aksi yöndeydi’diyerek devam etti. Sergey Şamba da misafir diplomata; ‘Üzülmeyin, Gürcü basını beni de savaşı başlatan kişi olarak tanıtmakta sakınca görmedi’ diye karşılık verince Metyu Brayz’ın cevabı ‘bu korkunç bir şey oldu. 

Görüşmede 12 Kasım’da gerçekleşen Güney Osetya’daki referandum sonuçları da ele alındı. Sergey Şamba demokratik dünyanın bu sonuçlara kayıtsız kalmasını endişe ve üzüntü verici bulduğunu söyleyerek ‘Devleti tanımayabilirsiniz ama ulusları ve onların kendilerini yönetme hakkını nasıl tanımamazlık edebilirsiniz?’ şeklinde konuşunca Brayz da cevaben ‘Ben de tüm konuşmalarımda bu konunun altını önemle çiziyorum. Ulusların kendilerini yönetme hakkı devletlerin toprak bütünlüğü prensibi ile yasak altına alınmalı mı? Biz de bu yüzden buradayız, savaş istemiyoruz ve toprak bütünlüğü ile ulusların kendilerini yönetme hakkı prensipleri arasında bir orta yol bulmaya çalışıyoruz’ şeklinde konuştu. Sergey Şamba Amerikalı diplomata ulusların kendilerini yönetme hakkını ilk ilan eden ülkenin Amerika olduğunu hatırlattı. Sergey Şamba ayrıca ‘uluslararası camianın zamanında etkin müdahalesi söz konusu olsaydı soruna çözüm bulunabilir ve savaşa gerek kalmazdı’, şeklinde sitemde bulundu. 

Brayz ise devamla Ben şu anda Amerika’nın da dahil olduğu BM Genel Sekreterinin Dostları gurubu ülkelerini de temsilen bulunuyorum. Bizler hepimiz görüşme sürecinin başarılı sonuçlanması için elimizden geleni yapmaya hazırız’ karşılığını verdi. Metyu Brayz, Gürcistan’ın BM’in 14 Ekim’de aldığı Kudrı Vadisi ile ilgili kararına mutlaka uyması gerektiğinin altını çizdi. 

Amerikalı diplomatın ‘Abhazya’ya Sergey Şamba ile dostluğumu güçlendirmeye geldim’ şeklinde konuşması da Brayz’ın Abhazya’ya daha çok geleceğinin bir ifadesi olarak algılandı. Görüşmeler daha sonra basına kapalı olarak devam etti. 19.11.2006 

  

Sayı : 2006 12