Dağdaki Ev

0
744

Yazar Kosbay Pşimaf’ın “Dağdaki Ev” adlı kitabı 2006 yılında 70. yaşı nedeniyle Maykop’ta yayımlandı. 446 sayfalık kitap, “İki Başlı Kartal” ve “Dağdaki Ev” adlı romanlar ile iki satırlık şiirlerinden oluşuyor. 

Kosbay Pşimaf, 1936 yılında Adamey’de (Adıgey Cumhuriyeti) doğdu. 1960 yılında Adige Devlet Öğretmen Enstitüsü’nü bitirdi. Aynı yıl “Sosyalist Adigey” gazetesinde çalışmaya başladı. 1965 yılında Sovyet Gazeteciler Birliği üyesi oldu. 

1966 yılında ilk hikaye kitabı “Setenay”, 1969 yılında “Kalp İçin Kalp Verilir” yayımlandı. 1970 yılında Sovyet Yazarlar Birliği üyesi oldu. Daha sonra “Yedi Yağışlı Gün”, “Borç”, “Altın Taş” isimli öykü kitapları yayımlandı. 1968-1986 yıllarında “Zekosnig” dergisi baş redaktörü, 1987-1996 yıllarında Adigey Kitap Basımevi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 

Çocuklar için Rusça “Çocuk oyunları”, “Yedi Yağışlı Gün”, “Kuşlar Yuvalarını Terkediyor”, “Kaderin Oyunu” isimli kitapları çıkardı. 

Birçok şiiri şarkı sözü olarak bestelendi. 

 “Yedi Yağışlı Gün” ve “Onur” adlı piyesi ile, Tembot Çeras’ın kitabından sahneye uyarladığı “At Çobanı ve Gururlu Kız”, Adige Tiyatrosu’nda oynandı. 

Adıgey Cumhuriyeti ‘Halk Yazarı’, Rusya Federasyonu ‘Saygın Kültür Çalışanı’, Tevcoj Tsigu ve Andırhoy Husen ‘Edebiyat’ ödülleri sahibidir. 

“Dağdaki Ev” kitabı hakkında Filoloji Bilimleri Doktoru Saşe Şamset şöyle söylüyor: 

“Bu kitapta Çeteruko Maruh, Prens Yemipsih, Meşoh, Batır ve başkalarının yaşam öykülerini görüyoruz. Kitabın ana konusu tarih. Bir çok yazarımız tarih romanları yazmışlarsa da, Kosbay başka bir anlatım ve yaklaşım tarzıyla kahramanlarını canlandırıyor. Prensler kadar güçlenen Work sınıfı, emekçi halkın desteğini de alarak prenslere karşı mücadeleye girişiyor. Taraflardan hiçbirinin üstün gelemiyeceği sonu gelmez mücadeleler halkın felaketine sebep oluyor…” 

İbrahim Çetao 

(Marje’den alınmıştır) 

 

Sayı : 2007 04