Kafkasya’dan Kısa Kısa ..

0
425

8 Mart Abhazya’da Resmi Tatil 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla her sene olduğu gibi bu yıl da Abhazya’da 8 Mart günü resmi tatil ilan edildi. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm devlet yöneticileri, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri,meslek kuruluşları, bakanlıklar, valilikler ‘8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlayarak çeşitli hediyeler dağıttılar. Başkan Bagapş, TV’de yayınlanan mesajında Abhaz kadınları başta olmak üzere tüm dünya kadınlarının bu özel günlerini kutlayarak onlara “gözyaşlarını sadece sevinç için akıtacakları barış dolu bir dünya” dileğinde bulundu. 

Kaynak: KAP-PHA DARYA


Oset Judocular Rekora Doymuyor  

Vladikafkas/Ajans Kafkas – Rusya’nın ikinci büyük kenti St. Petersburg’da yapılan gençlerarası judo festivalinde Kuzey Osetyalı sporcular madalyaya doymadı. 

Kuzey Osetya Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 24 Mart’ta yapılan XII. Gençlerarası Judo Festivali’nde farklı kategorilerde Otar Bestayev, Arsen Tolasov, Alan Bitonov ve Marat Dzgoyev altın madalya aldı. Viktor Çepis, Zaur Gagloyev, Tamaz Bolotayev, Batraz Abayev ve David Abayev ise ikinci gelerek gümüş madalya ile ülkesine döndü. Karşılaşmada dereceye giren tüm sporcuların Vladikafkas Spor Okulu öğrencileri olduğu belirtildi.


Abhazya’ya Füze Kalkanı 

Moskova/Ajans Kafkas – Amerika’nın Çekya ve Polonya’ya yerleştireceği füze kalkanı ve radar sistemini Trans-Kafkasya’ya taşıma planı karşısında Rusya’nın da Abhazya’ya aynısını yerleştirmesi gündeme geldi. Öneri doğrudan Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’a ait. Rus haber kaynaklarına göre Bagapş, dün Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’ya Abhazya’da füze kalkanı kurmasını önerdi. Bagapş’ın bu çıkışı, Amerikan Kongresi’nin Rusya’nın rahatsızlığına rağmen Gürcistan’ın NATO’ya alınması önerisine destek vermesinin ardından geldi. Abhazya lideri, Gürcistan’ın olası NATO üyeliğinin önemini de küçümseyerek, “Amerika, Gürcistan ve Ukrayna’ya NATO’ya girmeleri için yardım etme arzusunu gösterdi. Bu bizi korkutmuyor. Gürcistan ne kadar çabuk NATO’ya girerse Abhazya da o kadar çabuk bağımsızlık alır” dedi. Bagapş ayrıca NATO’nun Gürcistan’ı kesinlikle Abhazya ve Güney Osetya olmadan bünyesine almış olacağının da altını çizdi. Bagapş, Gürcistan’ı ‘saldırgan ülke’ olarak niteleyip Tiflis’in Abhazya’ya karşı savaşa hazırlandığını savundu. ABD Temsilciler Meclisi 26 Mart’ta kabul ettiği tasarıda Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO’ya girişini desteklerken bu ülkelere güvenlik desteği kapsamında yardım verilmesini de kararlaştırmıştı. Gürcistan’ın NATO’ya üyeliği konusunda Mayıs’ta bir dizi uluslararası girişim beklenirken Tiflis, bunun geri dönülemez bir yol olduğuna vurgu yapıyor.


Basayev Hakkında Yeni İddialar 

Moskova– Kremlin’in Çeçen lider Şamil Basayev’i karşı James Bond tarzı bir suikast planıyla ortadan kaldırıldığı iddia edildi. Çeçenler Basayev’in füze yüklü araca eşlik ederken kaza sonucu öldüğünü söylerken Rus istihbarat servisi FSB, Çeçen liderin kaderiyle ilgili yeni iddiaları basına sızdırdı. Moskovsky Komsomolets gazetesi, garson kılığındaki iki kadın ajanın bir motel ya da konuk evinde Basayev’in adamlarını içeceğe karıştırdıkları ilaçla uyuttuğunu, diğer ajanların da araca bomba yerleştirdiğini iddia etti…Operasyonu gerçekleştiren ikisi kadın 26 ajan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından madalya ile ödüllendirildi. Daha önce Rus devlet kanalları, Basayev’in cep telefonu sinyallerinden bulunduğunu ve roket saldırısı ile yok edildiğini öne sürmüştü. Moskovsky Komsomolets ise Basayev’in hiçbir yere telefon açmadığını belirtip önceki iddiaların aksini ortaya attı. Ancak FSB’nin çektiği görüntülerin gerçekten infilak eden KaMAZ’a ait olup olmadığı konusunda derin şüpheler var. 

 

Sayı : 2007 04