Rusya işkenceden afişe oldu, Çeçenya’da İşkence Bir Kez Daha İspatlandı 

0
463

Strasbourg/Ajans Kafkas – Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi Çeçenya’da olup bitenlerle ilgili Rusya’yı ağır bir dille suçladı. 

1989’da faaliyete başladığından beri sadece beş kamuoyu açıklaması yapmış olan Komite, Rusya’yı üçüncü kez bu şekilde eleştirmiş oldu. Çeçenya’da kötü muamele ve işkencenin yanı sıra yasadışı tutuklama olaylarının sürdüğünü kaydeden Komite, 1992 ve 1996’da Türkiye’yi, 2001 ve 2003’te Rusya’yı afişe etmişti. 

Çeçenya’da iki kez yerinde yapılan denetimlerin ardından yayımlanan açıklamada, Rus askeri makamları ve yerel yetkililer aleyhine yapılan başvuruların gerektiği gibi incelenip soruşturma açılmadığı belirtildi. Ayrıca Rusya yetkililerinin şikayetler konusunda Komite ile işbirliği yapmadığı vurgulandı. 

Komitenin tespitlerine göre, Çeçenya’da tutuklular aşırı derecede dövülüyor, elektrik şokundan geçiriliyor, boğma seanslarına maruz kalıyor ve kollarından asılıyor. Komite “Genel fotoğraf şu; isnat edilen suçu kabul etmeyen herhangi bir tutuklu için kötü muamele tehlikesi kaçınılmaz” tespitini yaptı. REU/FT 

 

Sayı : 2007 04