Serbest seçimler demokratik bir ortamda gerçekleşti, Abhazya Yine Başardı 

0
482

Jineps İstanbul/Sevgi Temgin-Abhazya Cumhuriyeti savaş sonrası 3. parlamento seçimlerini 4 Mart 2007’de gerçekleştirdi. 35 kişilik meclis kontenjanı için 107 aday zorlu bir yarış süreci geçirdi. 130.000 seçmenin %45’inin oy kullandığı, her tür provokasyona karşın Gal Bölgesi sakinlerinin de oy kullanmaktan çekinmedikleri gözlendi. Seçim öncesi Gal bölgesi seçim kurulu başkanı David Sigua’nın polis aracı süsü verilmiş iki jeep’le evini basan 5 kişi tarafından kaçırılarak Gürcistan’a götürülmesi, 3 Gürcü teröristin sınırdan geçmeye çalışırken yakalanması gibi pek çok sorunla dünya gündeminde tartışılan seçimlere; İtalya, Polonya, Fransa, Belçika, Almanya, Ürdün, Ermenistan, Ukrayna ve Rusya Federasyonu başta olmak üzere 12 ülkeden 80’den fazla gözlemci eşlik etti.

Parlamento seçimlerinde 18 aday oyların %50’sini alarak ilk turda Parlamentoya girerken; 17 bölgede geçerli çoğunluk sağlanamadığı için en çok oyu alan 2 aday arasında ikinci tur düzenlendi. 

 

Türkiyeli İki Aday Parlamentoda 

Seçimlere katılan Türkiyeli adaylardan 1. bölgeden Talih Hötüş ve 2. bölgeden Soner Gogua en çok oyu almalarına karşın % 50’yi geçemedikleri için ikinci turda mücadele ettiler. Her iki aday da seçildi.

Türkiyeli diğer aday olan Erkan Kutarba  ise yarışı çok az bir oy farkıyla ilk turda kaybetti. 

 

Seçimlere Uluslararası Gözlemciler Eşlik Etti 

Parlamento seçimlerinden hemen sonra 12 ayrı ülkeden 80’i aşkın gözlemci ortak bir deklarasyon imzalayarak, 4 Mart’ta gerçekleşen seçimlerin uluslararası normlara uygunluk içerisinde gerçekleştiğini, hiçbir ihlal ve şikayet söz konusu olmadığını açıkladılar. Gözlemciler bunun dışında Yüksek Seçim Kurulunun da tamamen özerk ve bağımsız şekilde seçimleri tamamladığını belirttiler. 

 

Belçikalı Misel Lük’ten İtiraf 

Belçika Genel Milli-Avrupa Partisi Koordinatörü Misel Lük, Regnum ajansına bir açıklamada bulundu. Lük; “Biz Abhazya’ya uygulanan çifte standardı anlamakta zorlanıyoruz, sizler çöken bir sistemden, kanlı bir savaştan ve yıkılan evlerinizin, kültürel varlıklarınızın arasından özgürlüğünüzü, saygınlığınızı ve haklarınızı elde ederek tam bir demokratik devlet yarattınız. Bizler Gürcistan’ın tek yanlı ve yanıltıcı bilgilerinin etkisi altındaydık, bu artık daha fazla sürdürülemez, burada gördüklerimiz bizi adeta şaşkına çevirdi” dedi. 

  

Sayı : 2007 04