ABD’den İki Gazeteciye Siyasi Mültecilik Hakkı

0
455

New York’ta faaliyet gösteren Gazetecileri Koruma Komitesi’nin aktardığı bilgiye göre Amerika Birleşik Devletleri  Kafkasyalı gazeteci Fatima Tlisova ve Rus gazeteci Yuri Bagrov’a siyasi mültecilik hakkı tanıdı. 

Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde konuşan her iki gazeteci de Rus Gizli Servisi (FSB)’nin kendilerine zarar vermesinden endişe ettiklerini ve Rusya’da çalışmalarının imkansız hale geldiğini açıklamışlardı. Bu açıklamaların etkisi oldu mu bilinmez ama Tlisova ve Bagrov, Rusya’dan Amerika Birleşik Devletleri’nde siyasi mültecilik hakkı elde eden ilk gazeteciler oldular. 

Gazetecileri Koruma Komitesi Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognyanova, “Bir gazetecinin işini iyi yaptığı için ülkesini terk etmeye zorlanması korkunç bir şey. Can güvenliklerinin olmadığına kanaat getiren Amerikalı yetkililer kendilerine siyasi mültecilik hakkı verdi.” dedi. 

Öte yandan, Fatima Tlisova bir Rus haber ajansına verdiği demeçte siyasi mültecilik hakkı elde ettiğini yalanlayarak, “Üniversitede eğitim almak için Amerika’dayım. Eğitimim sona erdiğinde Kafkasya konusunda çalışmalarımı sürdürmek için geri döneceğim.” şeklinde bir açıklama yaptı. (Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı) 

 

Sayı : 2007 08