Balkarlar’dan ‘Balkarya’ tehdidi

0
471

Kabardey-Balkar’daki Balkar sivil hareketi Balkar İhtiyarlar Heyeti, yönetimin Nalçik’te gösteri yasağına aldırmadan düzenlediği bir mitingle taleplerini sıralayıp, karşılanmazsa Balkarya’yı kurma tehdidi savurdu. 

14 Temmuz’da başkent Nalçik’teki Abhazya Meydanı’nda gerçekleştirilen gösteride Balkarlar’ın cumhuriyetten ayrılmak ya da Rusya yapısı içinden çıkmak gibi bir hedefleri olmadığı ama mevcut durumu da sürdürülebilir görmedikleri vurgulandı. 

İhtiyarlar Heyeti Başkan Yardımcısı Ruslan Babayev, Balkar halkının milletler arası nefreti körüklemediğini ve başka halkların menfaatlerini çiğnemediğini belirtti. 

Babayev, Kabardey-Balkar’da yönetimde eşit temsilciliğe riayet edilmediğini, parlamentodaki 100 milletvekilinden sadece 18’inin Balkar olduğunu kaydetti. Devlet kadrolarındaki tepe noktaların milliyetlerine göre değişmesi gerektiğini, yönetim tüm organlarında eşit temsilcilikler olması gerektiğini ifade etti. Babayev şu talepleri sıraladı: 

-Sürgünden önceki dört Balkar bölgesi 1944 sınırları üzerinde yeniden kurulsun. 

-Sürgün esnasında Balkarlar’a verilen maddi zararlar tamamen tazmin edilsin. 

-Mezralar açısından sorun olan Köylerarası Bölge Kanunu ile Hasanıya ve Bela Reçka’nın statüsünü değiştiren yerel kanun iptal edilsin. 

-Kabardey-Balkar Devlet başkanlığı rotasını ülkenin iki büyük halkına (Kabardey ve Balkarlar) göre belirlesin. 

Babayev bu talepler karşılanmazsa Balkarların, uluslararası normlara uygun olarak Balkar halkının 1922 sınırları üzerinde kendi idaresini belirlemesi için gereken tedbirleri alacağı uyarısı yaptı. 

Balkarlar ayrıca General Sufyan Beppayev başkanlığındaki Balkar sivil örgütü Alan’ın yönetim yanlısı tutumları eleştirildi. Balkar halkına zulmetmiş olan Sovyet ordusu generalleri Kozlov ve Zaharov’un adlarının Nalçik’te caddelere verilmesi de protesto edildi. 

Ayrıca gösteride bölge ve köylerden gelen temsilciler kendi sorunlarını dile getirdi. Konuşmalarda işsizlik sorunu öne çıktı. 2002 sayımına göre Balkarlar, Kabardey-Balkar nüfusunun yüzde 11.6’sını teşkil ediyor. Kabardeylerin oranı yüzde 55, Rusların oranı ise yüzde 25. (Kaynak: Ajans Kafkas / Nalçik) 

  

Sayı : 2007 08