Dick Marti: “Çeçenya’da gizli hapishaneler var”

0
586

27 Haziran’da Rusya’da başta Anna Politkovskaya olmak üzere 11 gazetecinin öldürülmesi nedeniyle, Türkiye’nin de Hrant Dink cinayeti yüzünden eleştirildiği Avrupa Konseyi Parlementosu’ndaki oturumda İsveçli Senatör Dick Marti konuşmasında Çeçenya’da gizli hapishaneler olduğunu ifade etti. 

Senatör Dick Marti, Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Çeçenya’dan yapılan çok sayıdaki başvurunun ve başvurulardaki özelliklerin dikkate alınması gerektiğini belirterek, Rusya’nın politikasına daha fazla sessiz kalınmaması gerektiğini ifade etti. Marti ayrıca Çeçenya’da gizli hapishaneler olduğunu ve bu hapishanelerin tespit edilerek kapatılması gerektiğini de vurguladı. 

Dick Marti’nin konuşmasını, Çeçen milletvekili Usman Ferzuli ve Norveçli bir sivil oluşumun lideri İvar Amundsen tarafından Strasbourg’a davet edilen Çeçen Cumhuriyeti İchkeria Dışişleri Bakanı Akhmad Zakaev de izledi. Zakaev’i Parlemento’da gören Rus yetkililer şaşkınlıklarını gizleyemedi. Rusya Federasyonu Duma Meclisi Komitesi Başkanı ve milletvekili Leonid Slutsky bu durumu “Çeçen teröristlerin yurtdışındaki finansörü Akhmad Zakaev’i burada gördüğüme eminim. İnterpol tarafından aranan bir teröristin burada olması ve elini kolunu sallayarak gitmesi kabul edilemez.” şeklinde yorumladı. 

Çeçen Cumhuriyeti İchkeria Dışişleri Bakanı Akhmad Zakaev’in parlamento oturumundan sonra Strasbourg’daki Çeçen diyasporası ile temaslar gerçekleştirdiği bildirildi. (Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı) 

 

Sayı : 2007 08