Şamba Avrupa’dan Sepeti Dolu Döndü

0
505

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba geçen ay katıldığı BM Genel Sekreterliği Gürcistan’ın Dostları Grubu toplantısından bir takım kazanımlarla döndü. 

Hem Bonn’daki toplantı hem Almanya’da yürüttüğü diğer temasları hakkında bilgi veren Şamba, Abhazya’nın tanınması konusunda insanların fikirlerinin değiştiği izlenimini edindiğini söyledi. 

Dün resmi haber ajansı Apsnıpress’te bir basın toplantısı düzenleyen Şamba, “Bugün artık daha önceden böyle bir şeyin mümkün olamayacağını düşünenler bile Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması meselesini mümkün görüyor” dedi.   

Şamba, 27-28 haziranda Bonn’da yapılan Gürcistan’ın Dostları Grubu toplantısının öncekilerine göre daha olumlu atmosferde geçtiğini kaydetti. Bu grubun Gürcüler’le müzakere sürecindeki mekanizmalardan biri olduğunu hatırlatan Şamba, toplantıda Abhaz tarafına yönelik hiçbir eleştirinin gelmediğini belirterek, “Bu görüşmeler pozisyonumuzu açıklayabileceğimiz önemli bir arena. Toplantıda tüm eleştiriler Gürcistan’a yönelikti. Barış sürecinin yeniden başlayabilmesi için Gürcistan’ın Kodor’dan çekilmesi şartı gündeme geldi” dedi. Şamba, Gal bölgesi yetkilisi David Sigua’nın kaçırılması olayının da gündeme geldiğini sözlerine ekledi. 

Türkiye ile ulaşım jesti 

Toplantının en önemli noktalarından birinin diasporadaki Abhazlar’ın anavatanlarıyla bağlantılarının kurulması için Sohum-Trabzon arasında deniz ulaşımının açılması önerisi olduğunu belirten Şamba, bu konuda elde ettikleri kazanımı şöyle aktardı: 

 “Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde Sohum-Trabzon limanları arasında ulaşım kurulması gerektiği yer aldı. Gürcüler gemilerin kontrol için Poti, Batum limanlarına girmesinde ısrar etti, ancak bu teklifi kabul etmedik. Daha sonra Gürcüler, Gürcü sınır güvenliğinin karasularında gemileri incelemeleri teklifinde bulundu, ancak bunu da kabul etmedik ve bizim teklifimiz olduğu gibi kaldı. Biz, gemilerin Sohum limanında Abhaz sınır güvenliği tarafından, BDT Barış Güçleri, BM askeri gözlemcilerinin katılımı ile incelenmesini teklif ettik.” 

Avrupa diasporası aktif  

Şamba, Abhazya’nın barış için müzakere sürecine devamdan yana olduğunu ve özellikle sürecin BM’nin gözetiminde sürdürmeyi istediklerini vurguladıklarını aktardı. 

Abhaz diasporası ile görüşmeleri hakkında da bilgi veren Şamba, Düsseldorf’ta yaptıkları toplantıya birçok Avrupa ülkesinden katılımcılar olduğunu belirterek, “Almanya’da gördüklerim iyimserliğimi arttırdı, çünkü bugüne kadar daha çok Türkiye ve Suriye’deki diaspora aktif olarak çalıştı, bir dönem de ABD’deki diaspora. Şimdi ise Avrupa’da hareketlilik görülüyor ve Avrupa diasporasının merkezi Almanya” dedi. (Kaynak: Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2007 08