Soçi’de Olimpiyatlardan Önce Arkeoloji Çağrısı

0
495

Adıgey Cumhuriyeti Milli Müzesi Müdür Yardımcısı Ruslan Açmiz, Soçi’de olimpiyat stadyumunun inşa edileceği yerlerde ekolojik incelemelerin yanı sıra arkeolojik incelemelerin yapılması gerektiğini ifade etti. 

Kavkazki Uzel’e konuşan Açmiz, Kıyı Boyu Şapsığ’daki vatandaşların bu konuyu sık sık gündeme getirdiklerini belirterek “Konuyla ilgili olarak bana hem bir mimar hem de bir müze çalışanı olarak sürekli telefonlar geliyor” diye konuştu. 

Açmiz, arkeolojik kalıntı bulunma ihtimali yüksek olan yerlerde inşaat yapılmadan önce arkeolojik araştırma yapılması gerektiğini belirtti; özellikle de yoğun nüfusa sahip Kuzey Kafkasya bölgesinde bunun çok önemli olduğunu vurguladı. Açmiz, Soçi’de ise böyle bir inceleme yapılmadığını söyleyerek, yapıldıysa yerli halkın neden bundan haberdar edilmediğini sordu. 

Kuzey Kafkasya ekologları, özellikle Krasnodar ve Adıgeyli ekologlar, Soçi’nin 2014 Kış Olimpiyatlarının yapılacağı yer olarak seçilmesine karşı. Çevreciler, yönetimi, inşaatların yapılacağı yerlerde ekolojik incelemeler yapmamış olmakla suçluyor. 

Ekologlara ‘Adıgey Slav Birliği’, Rusya Federasyonu Komünist Parti Adıgey Şubesi ve diğer sivil birlikler de destek verdi. Bu konuda çevreciler gününde Maykop’ta bir gösteri yapıldı. 

Adıgey’de bulunan Çerkes Kongresi de Soçi’nin olimpiyat şehri olarak seçilmesine başından beri karşı olan sivil toplum kuruluşlarından. Çerkes Kongresi sözcüleri, geçmişte büyük bir jenosidin yapıldığı yerlerde oyunlar düzenlenemez görüşünde. 

Maykop Adıge Khase’den yapılan açıklamada da Soçi’nin olimpiyat şehri olarak seçilmesi halinde, olimpiyatlarda Adıge kültürünü yansıtan sembollerin kullanılması gerektiği bildirildi. Bu şartın kabul edilmemesi halinde ise Adıge Khase’nin protesto hakkını kullanacağı ifade edildi. (Kaynak: Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2007 08