Tiflis Sözde Güvercin, Tarzda Şahin

0
511

Acarya’nın 2004’te özerk statüsüne son vermesinin ardından ‘de facto’ bağımsız Abhazya ve Güney Osetya’ya göz diken Gürcistan’ın Amerikan destekli milliyetçi Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili tutumunu sertleştiriyor. 

Bir yandan Oset halkının kalbini kazanma hedefi güttüklerini öne süren diğer yandan Güney Osetya’nın başkenti Tshinval’in içme suyunu keserek halkı yazın ortasında susuzlukla imtihan eden Saakaşvili, Osetya sorununun çözümünde dikkatli ve cesur adımlar atacaklarını söyledi. 

‘Güney Osetya diye taraf yok. Bunu kafanızdan silin’ 

Güney Osetya’yı anlaşmazlık sürecinde taraf olarak bile nitelemekten imtina eden Saakaşvili, “Güney Osetya tarafı, Gürcistan tarafı diye bir tanımlama doğru değil. Bunu artık kafanızdan silin. Bizim için tek bir Gürcistan olduğunu zihninize yerleştirin” dedi. 

Saakaşvili, Güney Osetya’nın alacağı statü ve bundan sonra izlenecek yol ile ilgili hükümet üyeleriyle yaptığı toplantıda, bölgedeki sorunların çözümü sürecine tüm kabine üyelerinin aktif katılmasını istedi. Gürcü lider bu konuda oluşturulacak komisyonun başkanlığını da Başbakan Zurab Noğaydeli’nin getirileceğini sözlerine ekledi. 

Güney Osetya yönetimine alternatif olarak oluşturduğu ve kendi güdümündeki yönetimin başkanı Dimitri Sanakoyev ile bölgenin statüsünün belirlenmesi için aktif işbirliği içerisinde olacaklarını belirten Saakaşvili, istedikleri sonuca kısa sürede ulaşabilmeleri için geceyi gündüze katacaklarını vurguladı. 

Bu toplantıda da Güney Osetya halkının kalbini kazanmanın önemine değinen Saakaşvili, ‘ülkede yaşayan’ tüm etnik azınlıkların Gürcistan vatandaşı olduğunu öne sürdü. Güney Osetya sorununun çözümü için dikkatli olmaları ve cesur adımlar atmaları gerektiğini belirten Saakaşvili, bölge halkıyla ilişkileri düzelteceklerini kaydetti. 

 ‘Tshinval’de Oset yok gibi’  

Saakaşvili, Güney Osetya’nın başkenti Tshinval’de çok az sayıda Oset yaşadığını iddia ederek, “Bölgeye sonradan yerleştirilen ve Oset soyadı alanların kimler olduğunu, nereden getirildiğini herkes iyi biliyor” dedi. 

Güney Osetya’da altyapı çalışmalarının devlet bütçesinden finanse edileceğini, lüks otel, konut ve benzeri inşaat çalışmalarına da devam edileceğini sözlerine ekledi. 

Saakaşvili, etnik azınlıklara da Gürcü dilini öğrenmelerini salık verdi. Gürcü lider, Gürcüce’nin öğretilmesi için özel kurslar açmayı planladıklarını kaydetti. (Ajans Kafkas) 

  

Sayı : 2007 08