Adıgey Olimpiyatlara hazırlanıyor

0
463

Adıge Tarihi ve Bilimsel Çalışmaları Tanıtılacak

Bilindiği gibi,2014 Kış Olimpiyatları tarihsel bir Adıge toprağıve Adıgey’e komşu bir yerolan Ş’açe’de (Soçi) yapılacak. Bu nedenle konu Adıgey’de güncelliğini koruyor ve konuşuluyor.

Adıgey Cumhuriyeti (AC) Kültür Bakanlığı’nda konuyla ilgili bir toplantı yapılarak, Olimpiyat oyunları kapsamında sunulacak olan kültürel etkinliklere Adıgey’in de katılması konusu ele alındı. AC Kültür Bakanı Adam TLETSER,İslamey, Nalmes ve diğer topluluklarımızın Ş’açe’ye gönderilmelerinin düşünüldüğünü açıkladı. Bu arada, Olimpiyat yarışmaları süresince, Adıgey müzelerindeki eşyalardan, tarihimizi ve Cumhuriyetimizi tanıtan, ressam ve sanatçılarımızın yapıtlarının yer alacağı sergilerin değişik yerlerde gösterimlere sunulmaları çalışmalarının yapıldığını da bildirildi.

Kültürel etkinlikler kapsamında, en eski Adıge atalarının yaşamından kesitlerin, Adıge gelenek ve göreneklerinin sunulacağı bir ADIGE EVİ inşası da gündemde. Adıge Evi,- AC’nin Ş’açe’ye bitişik turistik ilçesi – Maykop (Mıyequape) rayonunda inşa edilecek, evin etrafına restorantlar, dinlenme yerleri, atölyeler ve müzeler, sportif ve kültürel malzemelerin temin edilebileceği tesisler de yerleştirilecek. Tanınmış sanat adamımız Abdullah BIRSIR’ın ve daha başkalarının bu konuya ilişkin görüşlerini, Adıge maq gazetesinin ileriki sayılarında sizlere ulaştırmaya çalışacağız.

Kültür ve Sanat insanlarımızdan Zavır HOT, Aslan NEHAY, Amerbıy KUL, Melaiçet ZIH,Nuriyet TSUNDIŞK, Nikolay İVANÇENK, Azmet BASTE, Mıhamet KUL, Yunıs SÜLEYMANve daha başkaları da toplantıda söz alıp konuşma yapan ve  görüş açıklayanlardan.

Aslan Nehay, ADIGE EVİ’nin -Maykop rayonu yerine-, Olimpiyat alanında, –Ş’açe’de bir yerde- inşa edilmesinin daha etkili bir sonuç vereceğini belirtti. Adıge Evi ve çevresinde Adıge mutfağının değişik yemekleri sunulabilecek, müzelerimizdeki ilginç ve birbirinden değerli yapıtlar sergilenebilecek, sportif çalışmalarımız ve sporcularımız tanıtılabilecek. (..)

Adıge Kültür Bakanı Adam Tletser, Olimpiyat oyunlarına ilişkin olarak yapılan çalışmaların, AC Devlet Başkanı Aslan THAK’UŞIN ‘ın yakın ilgi ve gözetimi altında sürdürüldüğünü vurgulamayı ihmal etmedi.

 

Kaynak: Adıge maq (Adygvoice;1.02.2008,internet), Çev: Cevdet Yıldız

Not:- (tire) içindeki kısımlar,konunun daha iyi anlaşılması için çevirmence eklenmiştir.

 

Sayı : 2008 02