Beslan Anneleri’nden sonra Beslan’ın Sesi de Kapatıldı

0
461

Kuzey Osetya’nın Beslan kasabasındaki bir okulda 2004’te yaşanan ve yarısına yakını çocuk 331 kişinin öldüğü rehin alma eyleminin ardından ailelerin dramı bitmiyor. Olayda çocuklarını yitiren anneler tarafından kurulan fakat mahkeme kararıyla kapatılan sivil toplum örgütü Beslan Anneleri’nin yerine örgütlenen Beslan’ın Sesi Komitesi’nin de faaliyetine son verildi. Ölümlerin çoğundan devleti sorumlu tutan örgüt, katliamın suçlularının ortaya çıkarılması için adil ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesini talep ediyordu. Örgüt üyeleri, kararı protesto için açlık grevine başladı.

Gazeta.ru’nun haberine göre, geçtiğimiz ağustos ayında Kuzey Osetya Yüksek Mahkemesi’ne başvuran Marina Melikova adlı bir Beslan sakini, Beslan’ın Sesi Komitesi’nin başkanlığına kendisinin seçildiğini, fakat örgütün şimdiki başkanı Ella Kesayeva’nın zorla kendi yerine geçtiğini iddia ederek örgüt aleyhine dava açtı. Geçtiğimiz günlerde sonlanan davada sivil toplum örgütünün kapatılmasına karar verildi.

(..)Kapatma kararının açıklanmasının ardından 29 Aralık Çarşamba günü mahkeme binasında açlık grevine başlayan Beslan’ın Sesi Komitesi üyeleri, daha sonra güvenlik güçleri tarafından binadan dışarıya çıkartıldı. Dağılmayı reddeden eylemciler mahkemenin girişinde eylemlerini sürdürdü.

 (..)21.12.2007 www.turkrus.com

 

Sayı : 2008 02