Kafkas Dernekleri Federasyonu Habertürk’ü Kınadı

0
501

Tarih boyunca Çerkes toplumuna yapılan haksızlığın devamı niteliğindeki bu yayın nedeniyle, HABERTÜRK televizyon kanalını ve program yapımcısı Erol Mütercimler’i kınıyoruz.


Açıklama

Mütercimler’in yaptığı “Aynanın Arkası” isimli programın, 19 Aralık 2007 Çarşamba günü yayınlanan bölümünde “Çerkesler” konu edilmiş, program akışında tüm Çerkes toplumunu rencide edecek, hiçbir gerçekçi dayanağı olmayan bir içerik sunulmuştur.

Programda, Ethem Bey ve Kuşçubaşı Eşref Bey hakkında yazılan taraflı kitaplar ile, kısa süre önce ulusal bir gazetede yayınlanan, tamamen tartışmaya açık iddialar, doğruluğu ispatlanmış tarihi gerçeklermiş gibi sunularak, adı geçen kişilerin “hain” oldukları ispatlanmaya çalışılmıştır. Üstelik bununla da yetinilmeyerek, gerek Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli hizmetleri olan, başta Rauf Bey olmak üzere Çerkes asıllı arkadaşlardan, gerekse Türkiye siyasi tarihinde isim yapmış olan Çerkes kökenli kişilerden söz edilerek konu genişletilmiş, binlerce kişinin izlediği bir tv yayını, tüm Çerkes halkına “kollektif suçlama” yönelten bir komplo programı haline dönüştürülmüştür. Bu şekliyle apaçık bir Çerkes düşmanlığının sergilendiği “Aynanın Arkası” programının bu bölümünü, en hafif tabiriyle şovenist duygular içeren, saldırgan bir program olarak gördüğümüzü bildirmek isteriz.

Türkiye’nin birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacının olduğu bu dönemde, etnik düşmanlıkları körüklemeye yönelik bu yayının bilinçli bir şekilde yapıldığı izlenimimiz, gerçekten ürkütücü olmuştur.

Toplumumuzu ve ilgilileri protestoya davet ediyoruz.
Detaylı açıklama ve tepkilerimizi yayınlamaya devam edeceğiz.

Kafkas Dernekleri Federasyonu

21.12.2007

 

Sayı : 2008 02