Kafkasya’dan Kısa Haberler

0
423

Adigey’de Yeni Nüfus Sayımı 2010 Yılında Yapılacak

Adıgey Cumhuriyeti (AC) genişletilmiş Bakanlar Kurulu toplantısı, AC Devlet Başkanı Aslan THAK’UŞIN başkanlığında dün yapıldı.

2008–2010 yılları içerisinde, Adıge yerleşim birimlerinin AC’deki kent demiryolu istasyonları ile bağlantılı hale getirilmeleri konulu bir proje üzerinde duruldu. Projeye ilişkin olarak AC Hükümeti Sanayi, Ulaştırma ve Yol İnşaatı İşleri Bölümü Başkanı Sergey TOLSTİKOV bilgilendirmede bulundu.

AC Devlet İstatistik Kurumu Başkanı Nurbıy BEDANIKO,2010 yılında bütün bir Rusya boyutunda ve bu arada AC’nde de yapılacak olan nüfus sayımı işleri ile ilgili hazırlık çalışmaları konusunda bilgi verdi. Bu sayımda Rusya Federasyonu ile bölgelerinin nüfusları ve etnik bileşimleri kapsamlı bir biçimde öğrenilmiş olacaktır.

Son olarak da Aslan THAK’UŞIN, RF devlet başkanı seçimi konusu üzerinde durdu ve Dimitriy MEDVEDEV’in desteklenmesi amacıyla bir seçim bürosu kurulduğunu ve başına da Aslan ACIR’ın (АДЖЫР Аслъан) getirildiğini bildirdi.

Kaynak: Adıge maq (Адыгэ макъ;14.01.2008,internet),Çev.C.Yıldız


KB’ye Göçenler, KB’den Göçenler

(..)Federal Göç Hizmeti Kabardey-Balkar İdaresi’nin verilerine göre, geçici ikamet belgesiyle Kabardey-Balkar’da yaşayanların sayısı 1266 olarak tespit edildi. Bunlardan 612’si ikamet belgelerini 2007’de aldı. Ayrıca geçen yıl 750 kişi Rusya Federasyonu vatandaşlığı aldı.

Bunların çoğunluğunu Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinden Kabardey-Balkar’a gelmiş etnik Adıgeler’in oluşturduğu belirtildi.

2007’de Kabardey-Balkar’a toplam 2573 kişi yerleşti. Ülkeden göç edenlerin sayısı ise 4897. Gidenlerden 660’ı Kabardey, 177’si Balkar, 3305’i ise farklı milletlerden. Ülkeye yerleşenler arasında Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve İnguşetya’dan gelenler başı çekiyor. Nalçik/Ajans Kafkas – 31.01.2008


Abhazya, Kuzey Kıbrıs’ta Temsilcilik Açacak

Abhazya Cumhuriyeti’nin yakın bir tarihte KKTC’nde temsilcilik açacağı bildirildi. Temsilcilik açma konusunda KKTC yetkilileriyle sürdürülen görüşmelerin olumlu sonuçlandığı kaydediliyor.

Kavkaz-Uzel.ru internet sitesinde yer alan bir habere göre, Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı Maksim Gvindjiya, 5-8 Ocak tarihleri tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyarette, KKTC Hükümeti’yle ilişki kurmak ve ülkede yaşayan Abhaz diaspora yetkilileriyle görüşmek istediğini ifade etti.

KKTC ile kültürel ve ekonomik işbirliğini geliştirmek istediklerini belirten Gvindjiya, “Abhazya Cumhuriyeti yakın bir tarihte Kuzey Kıbrıs’ta temsilcilik açacak” dedi. KKTC’ye ziyareti esnasında yetkililerle çeşitli görüşmelerde bulunan Gvindjiya, görüşmelerin yararlı ve yapıcı bir ortam içinde geçtiği değerlendirmesinde bulundu.

19. yüzyılda Abhazalar, vatanlarından göç etmek zorunda kalarak, Orta Doğu ülkelerine yerleşti. Abhazalar’ın torunları bugün 45 ülkede yaşıyor. KKTC’nde yaklaşık 500 Abhaz asıllı yaşıyor. Bu kişilerin, Rus-Kafkas savaşları sırasında göç etmek zorunda kalan Abhazalar’ın torunları olduğu kaydediliyor.

Kaynak: Diplomatik Gözlem


Adigey’in II. Dünya Savaşı Kahramanları Anıldı

Adıgey’in faşist Alman işgalcileri topraklarından kovarak, özgürlüğünü kazanmasının 65. yıl dönümü münasebetiyle Dahovske stanitsasında bir anma töreni düzenlendi.

Tören öncesi katılımcılar, 16 Ocak 1943’te Adıgey’in özgürlük mücadelesinin başladığı yere dikilen anıta ve Alman işgalcilerin Eylül ayından  Aralık ayına kadar  400’den fazla vatandaşımızı öldürdüğü yere yürüyerek çelenkler bıraktılar ve  zorlu ayları bir kez daha hatırladılar. (..)

Adıge Makh – 17.01.2008 – Çev: Jade Wumar – Kaffed e-bülten – kafkasfederasyonu.org


Lavrov: Abhazya Ve Güney Osetya’yı Tanırız Demedik

Kosova’nın bağımsızlık ilanı eli kulağındayken Rusya’dan, Balkanlar’da yeni bir bağımsız devletin doğmasına paralel olarak uluslararası tanınma umudu besleyen Abhazya ve Güney Osetya’nın beklentilerini gölgeleyen bir çıkış geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Abhazya ve Güney Osetya’yı Gürcistan’a karşı bağımsızlık yolunda teşvik etmediklerini söyledi. Lavrov, ‘Rusya’nın hiçbir zaman Kosova’nın bağımsızlığı uluslararası toplum tarafından tanınırsa Moskova’nın da Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıyacağını söylemediğini’ kaydetti. Rus Dışişleri Bakanı, “Eğer Kosova tanınırsa bu dünyanın farklı devletlerinde yaklaşık 200 bölgeye emsal teşkil eder. Birileri biri için bir şeye izin verirse, pek çoğu da bunun ardından aynı davranışı sergiler” diye ekledi. Ajans Kafkas – Moskova24/01/2008


Rusya – Gürcistan Paslaşması

Saakaşvili’nin başkanlık yarışını kazandıktan sonra Kremlin’e gönderdiği barış sinyallerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Gürcistan ile ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını açıkladı. Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’ye yeniden seçilmesi nedeniyle gönderdiği kutlama mesajında, “Önümüzdeki dönemde ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin yapıcı bir şekilde gelişmesini umarım” ifadesini kullandığı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un sürpriz bir şekilde Saakaşvili’nin yemin törenine katılacak heyete başkanlık edeceğini açıklamasının ardından Putin’in de kutlama mesajı göndermesi, iki ülke ilişkilerin normalleşmesi yolundaki umutları artırdı. (..)
18.01.2008 – http://www.turkrus.com/content/view/6737/160/


Abhazya’da Abhazca Konuşulacak

IWPR- Savaş ve Barış Enstitüsü’nün 20 Aralık 2007’deki 424 nolu raporuna göre; Abhazya’da Rusça ile birlikte resmi devlet dili olan Abhazca’nın özellikle kamu alanında kullanımının teşviki ile ilgili yeni yasa kabul edildi. (27 Kasım 2007 de).

2010 itibariyle Cumhurbaşkanı, Parlamento ve Hükümetin tüm toplantıları Abhazca yapılmak zorunda. 2015 itibariyle tüm devlet görevlileri günlük çalışmaları sırasında Abhazca kullanmak zorundalar.

Bunların yanı sıra Abhazca bilen öğretmen sayısının az olduğu, 1993 yılında sona eren Gürcü-Abhaz savaşından sonra 458 kişinin Abhaz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden
mezun olduğu ve şu anda da 247 öğrencinin bu bölümde eğitim gördüğü belirtilmektedir.

Aktaran: Ergün Özgür

 

Sayı : 2008 02