Oset Liderden Sürpriz Müzakere Önerisi

0
482

Gürcistan’ın çatışma bölgelerinden sorumlu devlet bakanı Davit Bakradze ise liderler zirvesinin ancak Güney Osetya barış müzakerelerini gerçekten samimi olarak çözmek istediğinde mümkün olabileceğini söyledi.

Moskova – (..)Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’den ikili görüşme talep edip, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) arabuluculuk teklif etti. Dün Moskova’da bir basın toplantısı düzenleyen Kokoyti, barış için üç aşamalı bir müzakere süreci önerdi:

-Güç kullanmamayı garanti altına alan bir anlaşmanın imzalanması ve çatışma bölgesinin silahsızlandırılması.

-Bölgenin ekonomik rehabilitasyonu.

-Güney Osetya’nın statüsünün tartışılması.

Daha önce Saakaşvili’ye defalarca saldırmazlık anlaşması imzalaması için yaptığı çağrılardan sonuç alamamış olan Kokoyti’nin bir başka önerisi de ‘imtiyazlı ekonomi bölgesi’ nin kurulmasıyla ilgili. Kokoyti’nin önerisi şöyle: İmtiyazlı ekonomi bölgesine Güney Osetya, Rusya Federasyonu’na bağlı Kuzey Osetya’nın Alagiri bölgesi ve Güney Osetya’nın güneyindeki Gürcistan’a bağlı Gori bölgesi dahil olsun.

Kokoyti ayrıca Saakaşvili’ye Ortak Kontrol Komisyonu çerçevesindeki görüşmelere de devam edilmesi çağrısı yaptı. Kokoyti, Kosova ile ilgili bir soruya da “Güney Osetya tanınmak için Kosova’dan daha fazla yasal nedenlere sahip. 16 yıl içerisinde iki referandum yaptık ve halkımız bağımsızlık arzusunu gösterdi” dedi.

Tiflis: Halkla ilişkiler manevrası

Gürcistan’ın çatışma bölgelerinden sorumlu devlet bakanı Davit Bakradze ise liderler zirvesinin ancak Güney Osetya barış müzakerelerini gerçekten samimi olarak çözmek istediğinde mümkün olabileceğini söyledi. Bakradze, Kokoyti’nin girişiminin kritik bir dönemde halklar ilişkiler manevrası olmasından endişelendiğini belirtti.

Kaynak: Ajans Kafkas

 

Sayı : 2008 02