ABD’nin Gelecekteki Yönetiminin …..

0
482

Gürcistan’ın komünizm sonrası ilk başkanı Zviad Gamsakhurdia Güney Osetya’daki 2 yıllık savaşı başlatmaktan sorumludur

Gürcistan Cumhuriyeti’ ne Yaklaşımları Hakkında Soru

George Hewitt(*)

1. John McCain

2006 yılı yaz sonunda Gürcistan’a kısa bir ziyaret gerçekleştiren Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain, Gürcistan televizyonunda Abhazya ve Güney Osetya gibi ayrılıkçıların, yakında özgürlük içinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu öğrenmelerini ve eğer Tiflis tekrar otoritesini kabul ettirebilirse hayatın onlar için daha iyi olabileceğini anlamalarını umduğunu belirtti.

2. Hillary Clinton

Demokratik Parti’nin başkanlığa seçilme konusunda iki umudundan biri olan Hillary Clinton Rusya’nın son zamanlarda Abhazya ve Güney Osetya’ya olan olumlu yaklaşımlarına açıkça karşı olduğunu belirtmiş; Abhazya’nın son 15 yıldır oluşturduğu kendi demokratik kurumlarını rahatlıkla unutarak; başkan Putin’in Rusya’nın güney sınırındaki “genç demokrasi” lere sinsice zarar vermeye çalışmasından yakınmıştır.

  1. Barack Obama

Üçüncü potansiyel başkanlık adayının bu konu hakkındaki görüşleri merakla beklenmektedir.

Gerçek 1

14 Ağustos 1992 tarihinde Eduard Shevardnadze’nin saldırısıyla başlayan Gürcü-Abaza savaşının ilk ayının sonlarına doğru; Gürcü birliklerinde görevlendirilen 26 yaşındaki Gia Q’arq’arashvili Rus televizyonundaki bir yayında Gürcistan sınırlarını temizleyene dek Abhazya içindeki 93.000 Abaza’yı yok etmek için 100.000 Gürcü’yü kurban edebileceğini belirten soğuk tehditlerde bulunuyordu.

Gerçek 2

1993 yılı, iki tarafın karşı karşıya geldiği, Abhazya’nın başkentinin kuzeyindeki Gumista nehri üzerinde askeri mücadelelerle geçti. O yıl Le Monde Diplomatique’in nisan sayısında; Tiflis’te Abhazya Bakanı ve savaş sonrası yıllarda da Gürcü Hükümeti adına Abhazlar’la görüşmelerden de sorumlu olan Giorgi Khaindrava’dan endişeli bir alıntı içeren savaş hakkında bir makale yayınlandı. Bu alıntı; Gagra’yı kaybettikten sonra sinirsel bir buhran geçirerek istifa eden ve Shevardnadze tarafından T’engiz K’itovani’nin yerine Savunma Bakanı olarak atadığı Q’arq’arashvili’nin ağustos ayında savurduğu tehditlerin bir dil sürçmesinden ibaret olmadığını gösteriyordu. Gürcüler’in Abhazlar’ı yok etmek için bütün yapmaları gerekenin 15.000 genç erkeği öldürmek olduğunu, “bunu yapabilecek mükemmellikte olduklarını” vurgulayarak, klinik bir olay halinde söylüyordu.

SORU

Gürcistan’ın komünizm sonrası ilk başkanı Zviad Gamsakhurdia Güney Osetya’daki 2 yıllık savaşı başlatmaktan sorumludur (1990-92). Gürcistan’ın komünizm sonrası 2. başkanı Eduard Shevardnadze Abhazlar’ın nüfusunun %4 kaybına neden olan 14 aylık savaştan sorumludur. Gürcistan’ın komünizm sonrası 3. başkanı olan Mikheil Saak’ashvili 2006’da Abhazya’nın 1992-93 savaşı sonrası güvenliği bir türlü sağlayamadıkları K’odor vadisinin üst kısımlarına milisler göndermiştir. Ki bu Moskova’da 1994 yılında iki tarafın imzaladığı barış anlaşmasına tamamen aykırı olmasına karşın halen milisler oradadır ve devamlı takviye edilmektedirler. O halde, asker Q’arg’ashvili’nin ve politikacı Khaindrava’nın apaçık tehditleri ve Gürcistan’ın bölgesel bütünlüğünü sağlamak adına Saak’ashvili’nin sabit dövüşken guruldanmaları göz önüne alındığında Abhazlar ve Güney Osetyalılar’ın nüfusunun ne kadarı yok edilmeden önce; Washington’un özgürlük ve barış şampiyonlarının sonunda sadece kendi içinde ‘‘özgür’’ ve ‘‘demokratik’’ Gürcistan’ın bu iki etnik grup için ne ifade edeceğini kavradıklarını görecektir?

 (*)Abhazya’nın İngiltere Fahri Temsilcisi

Çeviri: Serap Canbek

İngilizce metin: http://www.circassianworld.com/News/Question_Hewitt.html

Sayı : 2008 04

Yayınlanma Tarihi: 2008-04-01 00:00:00