Köyümüz Sarayönü ilçe merkezinin batısında bulunmaktadır. Ertuğrul köyü anayol kenarında olup Sarayönü’ne 11km uzaklıktadır. Ayrıca Başhöyük kasabası ve Kurşunlu kasabasıyla komşudur.
Köyümüzün kurulduğu saha önceden bataklık olup daha sonra kuruduğu için, köyün alanı ovadır. Çevresinde önemli bir yükselti yoktur. Köyümüzde karasal iklim etkilidir. En sıcak ay ağustos, en soğuk ay ise ocaktır. Yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise kurak geçer.
Köyümüzün bitki örtüsü bozkırdır. En yaygın ağaç türleri ise kavak ve elma ağaçlarıdır.
Çerkesler olarak adlandırılan Ertuğrul köyü halkı Kafkasya’da Şohraci ırmağının doğusunda yaşıyorlardı. 1864 yılında Çerkes-Rus savaşı kaybedilince yerlerinden sürüldüler.
Çerkesler’in %80 i Anadolu topraklarına geldi. İlk İstanbul’a, oradan Antalya’ya getirildiler. Bir kısım Çerkes buradan Konya-Lâdik’e geldi. Burada iki yıl kaldıktan sonra Çürüksu’ya devletin yaptırdığı evlere yerleştiler. Daha sonra köyün adı devlet tarafından Ertuğrul olarak değiştirildi.
Ekonomik şartların zorlaması sonucu 1980’li yılların başında genç nüfus yoğun bir şekilde Konya’ya göç etti. Köyün yerleşim konumu bakımından Konya-İstanbul yolu üzerinde olması köyün tamamen dışarıya göçünü engellemiştir. Bugün köyde 60 hane vardır. Köyümüzün nüfusunu büyük çoğunluğu Konya’da olmasına rağmen bayramlarda, düğünlerde, cenazelerde halkın tamamı köye gelmektedir.
Yakın zamana kadar köyümüzdeki evler kerpiçten ve iki katlı evler şeklindeydi. Bir avlu içinde; ailenin yaşadığı ev, iki odalı misafir evi, ahır, samanlık gibi yapılar bulunurdu. Şimdi ise evler modern yapı malzemeleriyle yapılmaktadır. Ancak ahır, samanlık gibi yapılar kaldırılmıştır.
Köyümüzün halkı Çerkes’tir. Çerkesler’in geleneksel kıyafetleri yerini modern kıyafetlere bırakmıştır. Kültürel zenginliğini korumasına rağmen dilini büyük ölçüde kaybetmiştir. Ama tekrar kazandırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Köyümüzde benzin istasyonu, iki katlı cami ve angora tavşan çiftliği bulunmaktadır. Köyümüze her sabah Lâdik’ten ekmek arabası, her haftada sebzeci gelmektedir. Telefon 1977 yılında, elektrik ise 1974 yılında bağlanmıştır.
Köyümüzün ilkokulu 1960 yılında açılmıştır. 1990 yılında ise öğrenci yetersizliği ile kapatılmıştır. Lâdik’e taşımalı eğitim yapılırken, şimdi Sarayönü’ne yapılmaktadır. Köyümüzün eğitim seviyesi üniversite düzeyindedir.
Köy arazisinin çoğu tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Bir kısmı da mera alanı olarak kullanılmaktadır. Köyümüzde her aile toprağa sahip olup, tarımla uğraşmaktadır.
Köyümüzde tarım modern aletlerle yapılmaktadır. Köy tarım aletleri tarafından gelişmiştir.
Yetişen ürünlerde çeşitlilik vardır; buğday, arpa, yulaf, elma, erik, vişne, kiraz, kayısı köyümüzde yetişen bazı ürünlerdendir.
Köyümüzde hayvancılık faaliyetleri modern yöntemlerle yapılmaktadır. Köy halkının geçim kaynağı yakın bir zamana kadar hayvancılığa dayanmaktaydı. Köyümüzde arıcılık ve büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır.
Köyümüz anayol ağzında olduğu için ulaşımda zorlanmamaktadır. Sarayönü’ne 11km., Konya merkeze 40km. uzaklığındadır. Köyümüz üzerinden her yirmi dakikada bir Konya’ya giden minibüsler geçmektedir.
Başlıca sülaleler; Tıv, Maths, Neğuj, Zıbe, Khogon, Hağuj, Voj, Azinne
www.erugrul.com sitesinden alınmıştır
Sayı : 2008 04