Hoş Geldin Yeni Yıl

0
482

Adigeler eskiden yeni yılı (Илъэсык1э) Mart ayında (Гъэтхэпэ маз) kutluyorlardı*. Geleneği yeniden yaşama geçirmek için AC Kültür Bakanlığı, AC Ulusal Kültür Merkezi, Adıge Khase ve diğer sivil kuruluşların katkılarıyla bu yıl Yeni Yıl, eski geleneği canlandıran bir yürüyüş ve gösterilerle yeniden kutlandı.

Maykop kent parkından yola çıkan atlı araba (шыку) konvoyu, ana caddeyi izleyerek kent merkezine doğru ilerledi. Yerel giysilerini giymiş Adige kız ve delikanlıları arabalara (yaylı ve fayton arabalarına) binerek yürüyüşe katıldılar. Yürüyüş boyunca pşıne sesleri caddeleri çınlattı. Konvoy sık sık durdu, arabalardan inen gençler dansları ile etrafa neşe saçtılar.

20 Mart günü gerçekleşen yürüyüş boyunca, Krasnooktyabski (Kızıl Ekim) caddesinde yapılan dansları izleyen Rus, Adige ve Ukraynalılar gençleri alkışlayarak yeni yıl şenliklerine renk katmış oldular. Mağaza ve işyeri, lokanta çalışanları da dükkanları önünde toplanıp etkinliğe alkışlarıyla tempo tuttular, gençleri kutladılar ve kutlamaların her yıl tekrarlanmasını istediler.

Adigey Devlet Üniversitesi “Nart” dans topluluğunun gösterileri şahaneydi. Sanatçı Kazbek ŞAGUÇ, “Gençlerimizin geleneklerimize böylesine toplu dönüş yapmaları ve geçmişimize sahip çıkmaları, aramızda yaşayan başka uluslardan komşularımızın da Adigeler’i tanımalarına yol açacak. Bu tür etkinliklerin günün koşullarına göre yenilenerek yaşatılmasında yarar vardır” dedi.

(..)

Nurbıy SAHİDEKO

Kaynak: Adygvoice (21.03.2008, internet), Çev: Hapi Cevdet Yıldız

*Mart ayında kutlanan yeni yıl karşılaması Balıkesir ilinde, özelikle Manyas ilçesinde “Çerkes Yazı” olarak bilinir ve halen kutlanır-HCY

 

Sayı : 2008 04