Kafkasya’dan Kısa Kısa

0
532

Adıgey Parlamentosu için iki aday var  

Maykop – Adıgey Cumhuriyeti’nde ‘Rus mu yoksa şimdiye dek olduğu gibi Adıge mi olmalı’ tartışmasıyla gündeme gelen parlamento başkanlığı için adaylar belli oldu.  

Parlamento Başkan Yardımcısı Anatoli İvanov ve işadamı kökenli milletvekili Vyaçeslav Sapiyev, Aralık 2007’de Ruslan Hacebiyekov’in Duma milletvekili seçilmesiyle boşalan Adıgey Parlamentosu başkanlığına aday seçildi.  

2008 başında parlamentodaki komite temsilcileri Anatoli İvanov’u teklif etmişti. Ancak bazı milletvekillerinin parlamento başkanlığına gelecek kişinin Adıge kökenli olması ısrarı üzerine uzlaşma sağlanamadı. Üç ay süren tartışmaların ardından 20 Mart’ta iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin Adıgey teşkilatı konuyla ilgili bir toplantı yaptı. Adıgey Devlet Başkanı Aslan Thakuşinov toplantıda İvanov ve Sapiyev’in adaylıklarının incelenmesini teklif etti. Ancak yapılan oylamada her iki aday da eşit oy aldı. Her iki adayın da Birleşik Rusya Partisi Genel Konseyi’ne sunulması ve oradan çıkacak ismin Adıgey Parlamentosu’na arz edilmesi kararlaştırıldı. (Ajans Kafkas)  


Abhazya’ya Dönenler  

Geçtiğimiz günlerde iki aile daha Türkiye’den Abhazya’ya kalıcı olarak dönüş yaptı. Dönüş yapan ailelerin önümüzdeki aylarda hız kazanması bekleniyor. Ambargonun tamamen kalkmış olması ve olimpiyatlar öncesi artan yatırım ve iş olanakları bu süreci hızlandırıyor. Bu arada Anavatana dönüş hakkını kullananlar için Abhaz -Abazin Kongresi tarafından düzenlenen dil kursunun ilk etabı tamamlandı. Katılımcılar ilk etabı başarıyla tamamlamanın sevincini 28 nisanda yapacakları kutlamayla dostlarıyla paylaşacaklar. Sevgi Temgin-Abhazya (26.04.08) 


 ‘Dağıstan Anneleri’ tehdit altında  

Mahaçkale- Dağıstan’da insan kaçırma olaylarına karşı ağustos 2007’de ortaya çıkan Dağıstan Anneleri, yürüttükleri çalışmalardan rahatsız olan güvenlik güçlerinin tehdidi altında. Dağıstan Anneleri Başkanı Gülnar Rustamova, Moskova Helsinki Grubu ve Rus insan hakları merkezi Memorial’e bir mektup göndererek, çocuklarını arayan insanların yaşamlarının tehlikeye girdiğini örnekleriyle anlatıp suçluların cezasız kaldığını vurguladı.  

Rustamova’nın anlattıklarına göre Dağıstan Anneleri’nin varlık göstermesiyle kayıp vakaları ciddi azalış gösterdi. Ancak şimdi kayıplarını arayan annelerin ya kendileri ya da yakınlarının başı belada. Kaçırılıp bırakılan D. Kamaludinov ile Ş. Omarov’un gazetecilerle buluşmasını organize eden Dağıstan Anneleri, polis teşkilatını çok kızdırmış. Çok sayıda tehdit alan örgütten çalışmalarını bırakması isteniyor.  

(..)  

Rustamova, bütün bu işlerin arkasında Dağıstan’da başında üst düzey polislerin bulunduğu organize şebekenin olduğunu belirterek “Güvenlik birimlerinin keyfilikleri ve işledikleri suçların cezasız kalması gençleri ormana gitmeye ve ellerine silah almaya itiyor” dedi. (Ajans Kafkas)   


İnguşetya’da yine bombalar patladı  

Nazran – Yıllardır Çeçenya’daki savaşın sancılarını çeken ve yazdan beri Rus federal güvenlik ve istihbarat servislerinin kolaçan ettiği İnguşetya yine ‘şiddet’le sarsıldı.  

Eski başkent Nazran’da düzenlenen bombalı saldırıda dördü ağır altı kişi yaralandı. İnguşetya Acil Durumlar Bakanlığı’na göre saldırı kentin merkezinde bir otomobilin altına yerleştirilen bombaların patlatılmasıyla gerçekleşti. Altı yaralıdan en az birinin polis olduğu belirtildi. (Ajans Kafkas, 24.03.08)    

 

Sayı : 2008 04