Kokoyti: Tiflis Çüzümü Değil Terörü Seçti

0
490

Tshinval – Güney Osetya yönetimi Tiflis’in barışçıl çözüm vaatlerine burun kıvırmakla kalmayıp Gürcistan’ı terör yolunu seçmekle suçluyor.

Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti, 27 Mart’ta başkent Tsihinval’de bir kişinin ölümüyle sonuçlanan başsavcının aracına yönelik saldırıyı yorumlarken “Güney Osetya’daki tüm terör eylemlerinin arkasında Gürcistan istihbaratı var” dedi.

Son dönemlerde gerçekleştirilen saldırılara karışanları yakalayıp arkasında kimlerin olduğunu açığa çıkardıklarını belirten Kokoyti şu bilgileri aktardı: “Bugün Güney Osetya’da meydana gelen olaylar aynı zincirin halkları. Tüm bu terör olaylarının ardında Gürcistan istihbaratının bulunduğu kimse için sır değil. Tüm bunları organize eden kesin isimleri biliyoruz. Güney Osetya’da bugün birkaç eylemi yerine getirenler tutuklandı. Bu ispatlandı ve şimdi soruşturma devam ediyor. Şimdi her şeyi mahkeme düzeninde sona ulaştırmak kaldı. Güvenlik Sekreteri Oleg Alborov’un katili bulundu, gözaltında. Bu cinayet emrini veren de gözaltında tutuluyor. Cavski bölgesindeki patlama ve Güney Osetya pasaport-vize şubesindeki patlama olayı açığa kavuşturuldu. Tüm bu eylemleri yerine getirenler tutuklandı ve itiraf ifadesi veriyorlar. Bu eylemlerin ardında da Gürcü istihbaratı duruyor.”

(..)Kokoyti, “Gürcistan siyasetçilerinin diyalog için herhangi siyasi-hukuki temelleri yok ve bugün onlar yeni bir yol seçtiler; Gürcü-Oset anlaşmazlığının çözümünde devlet terörü yolunu” ifadelerini kullandı.

Kokoyti açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu elbette çıkmaz ve tehlikeli bir yol. Gürcistan yönetimini bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz. Durumu çözme konusundaki barışçıl inisiyatifimizi dinlemeye çağırıyoruz. Durum gerçekten normal değil. Gürcistan NATO’ya girmekle tüm meselelerin çözüleceğini beklemesin. Bu olmayacak. Abhazya ve Güney Osetya kendi yollarını belirlediler. Bizler devletlerimizin bağımsızlığını uluslararası ölçülere uygun elde edeceğiz. Anlıyorum, bugün Oset halkı için zor ve ağır, ama bu imtihanı da geçmemiz lazım, çünkü inanıyorum ki, bağımsızlık mücadelesi mantıksal şekilde sonuçlanacak. Mantıksal sonuç ise bağımsız Güney Osetya Cumhuriyet.”

Kaynak: Ajans Kafkas, 31/03/2008

 

Sayı : 2008 04