Zeramuk Kardenguç: Yaşayan Ansiklopedi

0
478

Kardeş Kabardey-Balkarya’nın dram yazarı ve savaş emektarı Zeramuk KARDENGUÇ (Къардэнгъушъ Зэрамыку) 90 yaşında. Kendisi için düzenlenen kutlamaya katılmak üzere Nalçik’e giden AC Devlet Akademisi “Nalmes Dans Topluluğu” yönetmeni, emektar oyunculardan Adıgey halk sanatçısı Mıhamet KUL ile bir görüşme yaptık.

Mıhamet Kul: AC Kültür Bakanı Adam TLETSER’in görevlendirmeleriyle Nalçik’e gittik. Rusya sanat emektarı A.HANEHU’nun adını taşıyan Adıge Müzikal Oda Tiyatrosu yönetmeni Yunıs SULEYMAN ve “Jıv” (Жъыу) şarkı topluluğumuz ile birlikte jübileye katıldık. Gece Kabardey-Balkarya Müzikal Tiyatrosu’nda yapıldı. Kardeş cumhuriyetimizin Devlet Başkanı Arsen KANOKO ve bazı üst düzey yetkililer de geceye katıldılar ve kültür emekçisini kutladılar, kendisine uzun bir yaşam dilediler. Bilim insanları, kültür emekçileri, ulusal sanata ilgi duyan herkes oradaydı. Karaçay-Çerkesya, Abhazya ve daha başka cumhuriyetlerden gelenler de vardı.

Nurbıy Yemıt’ıtl: Zeramuk Kardenguç GİTİS mezunu, halkbilimi alanında çalışıyor, sözgelişi çok sayıda Nart söylencesini derledi, Adıge gelenek ve görenekleri, eski Adıge halk şarkıları üzerine kitaplar yayınladı.

MK: Bu ünlü dram yazarımız sanki canlı bir ansiklopedi gibi. Herkes bu büyük kültür emekçisine karşı duyduğu vefa borcunu ve saygısını sundu. Biz Adıgey’den gidenler olarak ona uzun bir yaşam diledik, “Jıv” topluluğumuz da şarkılarıyla geceye renk kattı.

(..)

NY: Bütün isteklerinizin gerçekleşmesini yürekten dilerim.

MK: Ben de size teşekkür ederim.

Nurbıy YEMIT’ITL (Емыт1ылъ Нурбый)

Kaynak:Adıge maq (12.03.2008, internet), Çev: Cevdet Yıldız

 

Sayı : 2008 04