Kafkasya’da Savaşa Ve Emperyalist Planlara Hayır

0
481

Daha geçtiğimiz aylarda Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’den ikili görüşme talep edip, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) arabuluculuk teklif etmişti


Sayın Basın Mensupları,

NATO ve ABD destekli Gürcistan ordusu, barışın kutsandığı bir anda, tam da Pekin Olimpiyatları’nın açılış gününde, 1992 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’ya karşı acımasız bir saldırı başlattı. İki gündür Güney Osetya ateşler içinde. Bağımsız kaynaklar ölü sayısının çoğu sivil 2000’i aştığını söylüyor. Çatışmalar devam ettiği için ölen yüzlerce kişinin cesetleri sokaklarda kalmış durumda. Yüzlerce gönüllü Abhaz milis Oset kardeşlerinin yardımına koşarken, savaşın Abhazya’ya da sıçramasından endişe ediliyor. Bugüne kadar Gürcistan ordusunu ve onun kanlı paramiliter savaş aygıtı olan “Orman Kardeşliği” adlı kontgerillasını eğiten ve savaş kışkırtıcılığı yapan ABD, saldırıyı başlatan Gürcü Hükümetine değil Rusya Federasyonu’na ültimatom veriyor. Başta Fransa ve Almanya olmak üzere AB ülkeleri Gürcistan saldırısında ölen yüzlerce sivilden hiç söz etmezken, Rusya’nın müdahalesinden endişe duyduklarını açıklayarak, savaşlar karşısındaki iğrenç çifte standartlarını bir kez daha sergiliyorlar.

Oysa böyle bir savaş hiç yaşanmayabilirdi. Daha geçtiğimiz aylarda Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’den ikili görüşme talep edip, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) arabuluculuk teklif etmişti. Moskova’da bir basın toplantısı düzenleyen Kokoyti, barış için üç aşamalı bir müzakere süreci önermişti. Bu öneriler;

-Güç kullanmamayı garanti altına alan bir anlaşmanın imzalanması ve çatışma bölgesinin silahsızlandırılması.

-Bölgenin ekonomik rehabilitasyonu.

-Güney Osetya’nın statüsünün masa başında tartışılmasıydı.

Daha önce Saakaşvili’ye defalarca saldırmazlık anlaşması imzalaması için yaptığı önerilerden de sonuç alamamış olan Kokoyti, bu girişimiyle ayrıca Saakaşvili’ye Ortak Kontrol Komisyonu çerçevesindeki görüşmelere de devam edilmesi çağrısı da yapmıştı.

Peki bu çağrıların yanıtı ne oldu? ABD, AB ve NATO’nun tam desteğini arkasına aldığını düşünen Gürcistan, 1992’de Abhazya’da yaptığı ve sadece 10 bin Abhazın hayatına mal olmakla kalmayan on binlerce Gürcü’yü de mülteci konumuna düşüren tarihi hatayı tekrar etti. Gürcistan yönetimi tıpkı Abhazya’da olduğu gibi, Güney Osetya’da da, sorunu yüzlerce yıldır yan yana yaşadığı komşu halklarla diyalog ve karşılıklı görüşmelerle barış içinde aşma yolu yerine, halklar arasında kanlı hatıralarla güçlenmiş düşmanlık tohumları sokacak savaş yolunu seçti. Gürcü yönetimi bu tutumu ile bölgeyi emperyalist ülkelerin müdahalesine açık hale getirdi. Belki de Montrö anlaşmasının kadük hale getirilip Amerikan 6. Filosunun Karadeniz’e kalıcı şekilde sokulması hedefiyle hareket eden Gürcü yönetimi, hesaplarının çok yanlış olduğunu kısa zamanda görecek. Şovenist, etnik temizlik hedefli saldırı başta Oset ve Abhazlar olmak üzere Çerkes Halkı’nın ortak iradesine çarparak, tıpkı 1992 de olduğu gibi geri tepecek. Ama bu arada olan yine çoğu çocuk ölen binlerce sivile olacak.

Değerli Basın Mensupları;

Biz Çerkesler olarak kendisi de, ABD uşağı faşist ve şovenist Saakaşvili’nin mağduru olan kardeş Gürcü halkı ile tarihsel bir sorunumuz olmadığını ve Gürcü halkı ile de barış içinde, iyi komşuluk ilişkileri kurmak istediğimizi belirtmek isteriz. Ama bunun gerçekleşebilmesi Abhazya ve Güney Osetya konusunda Gürcistan’ın emperyalist kışkırtmaların etkisinden kurtulması ve maceraperest politikasından bir an önce vazgeçmesidir. Aksine tutum ve davranışlar Gürcü Halkını sonu hüsranla bitecek kanlı bir savaşın içine çekecektir.

Son bir söz de, Türkiye Hükümetine… AKP Hükümeti Gürcü Hükümetinin kanlı saldırısını cesaretlendirecek politikaları nedeniyle bugün Güney Osetya’da yaşanan kanlı etnik temizliğin suç ortağı konumundadır. AKP Hükümeti üstüne hiç vazife olmamasına rağmen Gürcü Ordusuna iki hücumbot, onlarca tank, yüzlerce top, tonlarca mühimmat hibe etmekle yetinmemiş; bir de üstüne üstlük Gürcü ordusunu eğitmek için çok sayıda Türk subayını Gürcistan’a yollamış, şu anki çatışmalarda ana karargâh olarak kullanılan askeri üslerin modernizasyonunu yapmıştır. AKP Hükümeti bu akıl almaz tutuma, bir an önce son vermelidir. Aksi halde Türkiye’de yaşayan milyonlarca Çerkesin haklı öfkesinin hedefi haline gelecektir.

 

KATİL SAAKAŞVİLİ GÜNEY OSETYA’DAN DEFOL!

GÜNEY OSETYA’DA ETNİK TEMİZLİĞE SON!

ABD EMPERYALİZMİ KAFKASYA’DAN ELİNİ ÇEK!

  1. FİLO KARADENİZ’E GİREMEYECEK!

İŞBİRLİKÇİ AKP KATLİAMIN SUÇ ORTAĞIDIR!

TÜRK ASKERİ GÜRCİSTAN’DAN GERİ ÇEKİLSİN!

KAFKASYA’DA SAVAŞA VE ETNİK TEMİZLİĞE HAYIR!

BARIŞ HEMEN ŞİMDİ!

KAHROLSUN EMPERYALİSTLER YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!

JİNEPS GAZETESİ

 

 

Sayı : 2008 08