Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Maskhadov: “Batı Çeçenleri ortada Bıraktı!”

Haziran ayında Helsinki’de bulunan Suomenlinna’da bir sivil forum tarafından düzenlenen oturumda ‘Rusya’da demokrasi ve insan hakları’hakkında konuşan Anzor, Rus güvenlik güçleri tarafından 2005 yılında Tolstoy-Yurt köyünde öldürülen Çeçenya’nın eski Devlet Başkanı Aslan Maskhadov’un oğlu.

 

Finlandiya’nın en büyük gazetesi olan Helsingin Sanomat muhabirlerinden Annoli Ahonen’in, 25 Haziran 2008 günü yayınlanan, Çeçen Cumhuriyeti İchkeria III.Devlet Başkanı şehit Aslan Maskhadov’un oğlu Anzor Maskhadov’la yaptığı söyleşi:

Katledilen devlet başkanının oğlu daha iyi yarınlar düşlüyor…

“Savaşın kurbanları hakkında konuşmak istiyorum. Sivil nüfusun akıbeti bunların en kötüsü, çünkü siviller tahammül etmek ve evlerini terk etmek zorunda kaldı” diyor Anzor Maskhadov.

Haziran ayında Helsinki’de bulunan Suomenlinna’da bir sivil forum tarafından düzenlenen oturumda ‘Rusya’da demokrasi ve insan hakları’hakkında konuşan Anzor, Rus güvenlik güçleri tarafından 2005 yılında Tolstoy-Yurt köyünde öldürülen Çeçenya’nın eski Devlet Başkanı Aslan Maskhadov’un oğlu.

Suomenlinna’da Anzor Maskhadov sıradan bir konuk değildi, güvenliği sağlanmıştı. (..) Maskhadov babası gibi düşündüğünü söylüyor.

“Konuştuğumda, onun gibi konuşuyorum. İnsanlar politikaya girmem konusundaki düşüncelerini bana iletiyor. Bu yola adım atmak istemiyorum ama yarının ne getireceğini kimse bilemez.”

Maskhadov ülkesinin bağımsızlığına ilişkin soruya yanıt veriyor: “Babam Rusya’ya barış önerdiğinde öldürüldü. Neredeyse cumhuriyetimizin nüfusunun yarısı ülkeden ayrıldı. Herkes mevcut durumun değişeceği zamanı bekliyor ki o zaman orada Rusya’nın cellat olarak kullandığı bir Kadirov olmayacak.”

Maskhadov, Çeçenya’dan kaçan pek çok Çeçen’den birisi. O ve ailesi sığınma halkı elde etmiş olarak şimdi Norveç’te ikamet ediyor. Çeçenya’daki savaş 300 bin insanın ülkesini terk etmesine, 100 bin kadar insanın savaşta ölmesine neden oldu. Yeniden inşa sürecinin başlamasından bu yana bazı Çeçenler geri döndüyse de pek çoğu halen Dağıstan, İnguşetya ve Çeçenya’da sürgünde. Eklemek gerekirse Çeçen mülteciler Gürcistan, Azerbaycan, Avrupa ve ABD’nde yaşıyor. Finlandiya’da bu yıl 30 Çeçen sığınma hakkı elde etti.

Maskhadov sığınma yeri arayanların desteklenmesini diliyor. “Rusya ülkemizde herşeyin iyi olduğunu iddia ediyor. Otoriteler yabancı ziyaretçilere yenilenen caddelerde eşlik ediyor. Evlerine dönüşlerinde ise cumhuriyette barış ve huzurun hakim olduğunu hayal ediyorlar.”

Maskhadov Batı’dan çok fazla birşey beklemiyor. “Sonunda Batı’nın suskunluğunu bozup konuşmaya başlayacağını ve Rusya’nın Çeçenya’da akıttığı kanı durdurmasını isteyeceğine inanırdık. Ama artık bunun gerçekleşeceğine dair umudumuz kalmadı.”

 

Anneli Ahonen

Helsingin Sanomat – 25.06.2008

Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı

 

Sayı : 2008 08

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

Anadilde Jineps Gazetesi Eylül 2024 Sayısı Yayında

Değerli Jineps okurları, Anavatanda yayımlanan Adige Mak (АДЫГЭ МАКЪ), Adige Psale (АДЫГЭ ПСАЛЪЭ), Çerkes Heku (ЧЕРКЕС ХЭКУ) gazeteleriyle ortak hazırladığımız eylül sayımızı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar,

1 Eylül Dünya Barış Günü

1 Eylül, “Dünya Barış Günü” olarak sadece Türkiye ve KKTC’de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Barış Günü” ise 21 Eylül’de tüm dünyada kutlanıyor.

Sancılı ve fırtınalı yaşamlar

Dr. Şerafettin Dönmez’in yazdığı, sancılı ve fırtınalı bir hayat hikâyesini anlatan “Denef” kitabı, Papirüs Yayınevi etiketiyle raflarda yerini aldı. Yayınevinin tanıtım yazısından... Benim kimliğimle kim, neden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img